Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους γιατρούς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επεσήμανε μετά τη συνάντησή -μέσω του προέδρου του Γιώργου Πατούλη- ότι «υπάρχει η διάθεση αλλά δεν έχει βρεθεί η λύση» αλλά ξεκαθάρισε ότι ο ιατρικός κόσμος δεν θα ανεχτεί να οδηγηθεί στην επαγγελματική και οικονομική εξαθλίωση και π��ς θα αντιδράσει ενώνοντας τις δυνάμεις του με τις υπόλοιπες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο.

«Ο ΙΣΑ ξεκαθάρισε στον υπουργό Εργασίας ότι εάν δεν αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο-έκτρωμα ο ιατρικός κόσμος θα συστρατευτεί με τις υπόλοιπες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, επιστήμονες, αγρότες ,τοπική αυτοδιοίκηση, σ ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην λαίλαπα των μέτρων που απειλούν όχι μόνο την επαγγελματική επιβίωση των επιστημόνων και των ελευθεροεπαγγελματιών αλλά και την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας μας» δήλωσε ο κ. Πατούλης, μετά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ΙΣΑ χαρακτήρισαν ενώπιον του κ. Κατρούγκαλου πρόχειρο και επικίνδυνο το νομοσχέδιο, τον��ζοντας ότι πλήττει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και το επιστημονικό δυναμικό της.

Παράλληλα, τόνισαν ότι για να υπάρξει βιώσιμος ασφαλιστικός φορέας θα πρέπει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες και προκύψει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Ο υπουργός Εργασίας, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αποσύρει το νομοσχέδιο και πρότεινε 5ετή ελάφρυνση των νέων επιστημόνων κατά την έναρξη της εργασίας τους. Ωστόσο, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε ��πό τους γιατρούς οι οποίοι επεσήμαναν ότι είναι «κενή περιεχομένου» καθώς μέχρι να τελειώσει η ειδικότητα και το «αγροτικό» των γιατρών, θα έχει παρέλθει η ευνοϊκή πενταετία.

Οι «κόκκινες γραμμές» του ΙΣΑ

Σύμφωνα με τον ιατρικό σύλλογο, οι «κόκκινες» γραμμές των γιατρών είναι οι εξής:

· Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και έναρξη του διαλόγου σε μηδενική βάση για τη δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού.

· Μελέτη από τα οικονομικοτεχνικό κλιμάκιο του ΙΣΑ , για την αποσαφήνιση κρίσιμων θεμάτων.

· Διασφάλιση της επαγγελματικής βιωσιμότητας των ελευθεροεπαγγελματιών που αποτελούν μια σημαντική, για την ανάπτυξη της χώρας παραγωγική δύναμη.