Με μελανό χρώματα και με τίτλο «Μετά από έναν χρόνο Τσίπρα, η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο» περιγράφει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα η γαλλική εφημερίδα Liberation.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η μεγάλης κυκλοφορίας γαλλική εφημερίδα, σε άρθρο της ειδικής απεσταλμένης στην Αθήνα Maria Malagardis, «το κερί για τον 1 χρόνο ΣΥΡΙΖΑ που φύσηξε μοιάζει μάλλον με δυναμίτη»!

Οι διαδηλώσεις και το κάψιμο της σημαίας του ΣΥΡΙΖΑ
«Μια σημαία του ΣΥΡΙΖΑ έσκισαν και έκαψαν μέσα στον δρόμο, στη Βόρεια Ελλάδα. Ενας υπουργός βρέθηκε όμηρος στο γραφείο της περιφέρειας, επί 12 ώρες, ενώ απ' έξω το πλήθος λυσσομανούσε. Κάποιοι βουλευτές στριμώχτηκαν στο αεροδρόμιο της Καστοριάς και αναγκάστηκαν να απολογηθούν για τα μέτρα που θα ψηφίσουν. Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα σβήσει το πρώτο κερί από την εκλογή του, σε μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερα εκρηκτική» επισημαίνει η εφημερίδα.

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης για τις κινητοποιήσεις κοινωνικών ομάδων κατά της κυβέρνησης ότι «μετά από μήνες απάθειας, ο άνεμος της οργής φύσηξε ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα και προκάλεσε ένα κύμα πρωτοφανών διαδηλώσεων για μια κυβέρνηση η οποία ανακαλύπτει ξαφνικά τη βία της αντιδημοφιλίας, που χτυπούσε παλιότερα μόνο τα παραδοσιακά κόμματα. Μοιάζει πολύ μακριά η εποχή που η ελληνική Αριστερά υποσχόταν να ξαναφέρει την ελπίδα»!

Τέλος η εικόνα του «καλού παιδιού που κάνει ό,τι μπορεί»

Για την μεγάλη μεταβολή στη στάση των πολιτών απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα η γαλλική εφημερίδα υποστηρίζει:

«Παρά την 7μηνη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, παρά την παράδοσή του στους δανειστές στις 13 Ιουλίου, ο Τσίπρας κατόρθωσε να διατηρήσει για καιρό την εικόνα του "καλού παιδιού" που "κάνει ό,τι μπορεί". Μετά την εκλογική νίκη στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και τη νέα εκλογική νίκη στις πρόωρες ε��λογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο Τσίπρας εμφανιζόταν ως το "ελάχιστο κακό" σε μια χώρα όπου η Κεντροαριστερά και η Δεξιά είχαν χάσει έδαφος.Αλλά ένα σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού ήταν αρκετό για να ξεσηκώσει ένα τεράστιο μέτωπο απέναντι στη φοροκαταιγίδα».

Το κίνημα της γραβάτας
Η Lίberation αναφέρεται ακόμα στο «κίνημα της γραβάτας» απέναντι «στον κορυφαίο συμβολισμό της κυβέρνησης Τσίπρα, στην οποία οι υπουργοί δεν φοράνε γραβάτα για να εκφράσουν το τέλος της λιτότητας» αλλά και στην παραδοχή βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ , τον οποίο δεν κατανομάζει ότι «ίσως δώσαμε υπερβολικά πολλές υποσχέσεις».
«Δεν ενθουσιάζει πλέον τα πλήθη»
Φιλοξενεί ακόμη δηλώσεις του πολιτικού αναλυτή Γιώργου Σεφερτζή, ο οποίος αναφέρει το πρόβλημα με τον Α. Τσίπρα είναι ότι «απέτυχε να βάλει τέλος στη λιτότητα αλλά εμφανίζεται πάντα στην Ελλάδα ως ο υπερασπιστής των φτωχότερων» και ότι το πρόβλημα με το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό είναι ότι «λιώνει κυριολεκτικά τις μικρές επιχειρήσεις και τους αγρότες, οι οποίοι αποτελούν και την καρδιά της ελληνικής οικονομίας».
Σε αντιδιαστολή επίσης με τις αισιόδοξες διαβεβαιώσεις Τσίπρα στο Νταβός ότι «η Ελλάδα θα δημιουργήσει την έκπληξη το 2016» , υπενθυμίζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. «Αλλά η αισιοδοξία του Ελ��ηνα πρωθυπουργού δεν ενθουσιάζει πλέον τα πλήθη. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το 85% των Ελλήνων είναι δυσαρεστημένοι από το έργο της κυβέρνησης. Ο Τσίπρας έχασε ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει κατορθώσει να αλλάξει ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

​​