​Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εργασίας Γ.Κατρούγκαλο και τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στο επίκεντρο της συνάν��ησης βρέθηκε η μείωση των εισφορών για τους νέους επιστήμονες, με τον πρωθυπουργό να τονίζει την ανάγκη να στηριχτούν οι αδύναμοι.

Κατρούγκαλος: Άλλα συμφωνήσαμε μέσα, άλλα ακούστηκαν έξω

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ.Κατρούγκαλος δήλωσε: «Γραβάτες στο δικαστήριο όλοι φοράνε… και το μπλοκάκι που βγάζει 800 -1000 ευρώ το μήνα και την γραβάτα την Armani και την Dior που την φοράνε οι δικηγόροι που βγάζουν 60.000-80.000 και 100.000 ευρώ τον χρόνο… Εμείς θέλουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα έχουν οι μισθωτοί το βάρος να επιδοτούν τις συντάξεις άλλων και στο εσωτερικό κάθε κατηγορίας (βλέπε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες) να μην τραβούν το κάρο αυτοί που είναι οικονομικά πιο αδύναμοι, αλλά να μοιράζονται το βάρος αναλόγως».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, όλα τα παραπάνω έγιναν αποδεκτά από όλους. Παρόλα αυτά, ο κ.Κατρούγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι άλλα συμφωνήθηκαν μέσα στην σύσκεψη και άλλα ανακοινώθηκαν έξω από το Μαξίμου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Κατρούγκαλος αποκάλυψε ότι προτάθηκε οι νέοι επιστήμονες τα δύο πρώτα χρόνια εξασκήσεως του επαγγέλματος τους να πληρώνουν εισφορές 14% και τα υπόλοιπα τρία χρόνια της πενταετίας να δίνουν εισφορές 17% .

«Επίσης, τους πρότεινα και συμφώνησαν – γι' αυτό μου κάνει εντύπωση η διαφορά ύφους στις δηλώσεις της εξόδου- πως οι εμπειρογνώμονες θα καθίσουν σε ένα τραπέζι για να δο��με πως θα υπάρξει μια προοδευτικότητα στην επιβάρυνση» πρόσθεσε, τονίζοντας πως όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ δεν θα πρέπει να έχουν την ίδια επιβάρυνση με όσους βγάζουν πολλά περισσότερα.

Τι λένε οι επαγγελματίες

giatros.jpg

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, έκανε λόγο για μια «παραγωγική συζήτηση».

«Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό να ξαναδεί το νομοσχέδιο, γιατί αυτό επιβαρύνει σημαντικά όλους τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, τους ��πιβάλλει μεγάλες επιβαρύνσεις της τάξεως του 70%, ώστε να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην διαβίωση τους. Παράλληλα, ζητήσαμε να φέρει ένα ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο να δίνει προοπτική στον τόπο και στους νέους επιστήμονες» δήλωσε ο κ.Βλασταράκος.

Σαν τον Βαρουφάκη βλέπουν τον Κατρούγκαλο οι μηχανικοί

stasinos.jpg

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος ΤΕΕ Γ.Στασινός είπε ότι υπήρξε θετική διάθεση από όλες τις πλευρές, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι έγινε κατανοητό από όλους το θέμα των υπερβολικών εισφορών που προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ο ίδιος θυμήθηκε φαίνεται και την δημιουργική ασάφεια του Γ.Βαρουφάκη, και χωρίς να αναφέρει το όνομα του πρώην υπουργού, ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοια πλέον δεν περνάνε!

«Επειδή η κατανόηση από την επίλυση του προβλήματος απέχουν πολύ. Περιμένουμε συγκεκριμένες λύσεις από την κυβέρνηση. Εμείς ως μηχανικοί δεν πιστεύουμε στην ...ασάφεια δημιουργική ή μη. Περιμένουμε από την κυβέρνηση πολύ συγκεκριμένα πράγματα, μέχρι τότε θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί»είπε χαρακτηριστικά ο κ.Στασινός.

Δικηγόροι: Ούτε οι αριθμοί βγαίνουν, ούτε οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν

dikigoroi.jpg

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Β. Αλεξανδρής δήλωσε χαρακτηριστικά πως «εμείς σεβόμαστε ότι είναι ουσιαστικό, ότι είναι αναλογικό, ότι είναι προοδευτικό και ότι μπορεί να προσαρμόζεται… Εδώ με το σημερινό καθεστώς έχουμε δικηγόρο που εισπράττει 10000 ευρώ καθαρό εισόδημα και επιβαρύνεται με φόρο και ασφαλιστική εισφορά 9300 ευρώ. Ούτε οι αριθμοί βγαίνουν, ούτε οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν»

«Αναμένουμε- αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή από την κυβέρνηση - να παραμείνει το ίδιο καθεστώς αντίστασης των δικηγ��ρων», τόνισε.