​Την ανάγκη να τηρήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως «τα δείγματα γραφής, που έχει δείξει η Άγκυρα σε αυτό το πεδίο της πολιτικής, δεν είναι ενθαρρυντικά».

Ο ίδιος, σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, ώστε να περιοριστο��ν οι προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό, δήλωσε ότι προσδοκά από την Τουρκία, να υπάρξει μια αλλαγή στάσης στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του ελληνικού λαού, στις προσπάθειες της Κύπρου για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος καταφέρνει με τη στήριξη ολόκληρου του κυπριακού λαού, να εξέλθει από το μνημόνιο εντός των επόμενων δύο μηνών.

Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα «το μάθημα της Κύπρου και ο τρόπος με τον οποίο η Κύπρος αντιμετώπισε τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, την επάνοδο της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, θα πρέπει να αποτελέσουν ένα ενδιαφέρον παράδειγμα και για την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, είπε πως αντάλλαξαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη απόψεις για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν συνολικά τον Ελληνισμό, και τον μητροπολιτικό και τον κυπριακό Ελληνισμό. Ο ίδιος επεσήμανε πάντως πως χρειάζεται προσοχή για να μην διατυπώνονται υπερβολικές προσδοκίες και ένα κλίμα ευφορίας, «προτού δούμε έμπρακτα δείγματα γραφής».

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στη Λευκωσία

Στη συνέχεια ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις ηγεσίες των κοινοβουλε��τικών κομμάτων, ενώ βρέθηκε για λίγο στην «νεκρή ζώνη» στην περιοχή της οδού Λήδρας.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, δήλωσε πως οι αγώνες της Κύπρου για την οικονομία είναι αγώνες της Ελλάδας, προσθέτοντας πως ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε τη σταθερή στήριξη και συμπαράσταση της χώρα του για αγαστή συνεργασία στο εθνικό ζήτημα και σε άλλα θέματα. Ο κ.Χριστοφόρου έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνάντηση» και εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, τόνισε πως ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις επαφές που είχε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. «Πρόθεσή μας, είναι να επισκεφθούμε την Ελλάδα σύντομα για να ενημερώσουμε το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας για συναντήσεις στην Τουρκία» είπε ο κ.Κυπριακού.