​Νέα βελτιωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό φέρεται να ετοιμάζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μάλιστα προτίθεται να την καταθέσει στην συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Αλέξη Τσίπρα και τους εκπροσώπους των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η πρόταση του κ.Κατρούγκαλου θα αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τον σταδιακό διπλασιασμό σε βάθος τριετίας των ασφαλιστικών εισφορών τους. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι ανάλογη του εισοδήματος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα είναι παρών στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο.

«Όχι πια μόνον οι μισθωτοί, όχι πλέον οι φτωχότεροι»

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας, με άρθρο που φέρει τον τίτλο «Όχι πια μόνον οι μισθωτοί, όχι πλέον οι φτωχότεροι» και δημοσιεύεται στη Ναυτεμπορική, προανήγγειλε διορθωτικές παρεμβάσεις στην πρόταση αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «και οι δικαιότεροι κανόνες επιδέχονται διόρθωση για να μην καταλήγουν σε ανεπιεική αποτελέσματα. Προσανατολιζόμαστε στο να επεκτείνουμε και στους νέους επιστήμονες την ειδική κατώτερη ασφαλιστική κλάση,που προβλέπεται για τους αγρότες και με τους ίδιους συντελεστές».

«Σκεφτόμαστε επίσης να εφαρμόσουμε έναν "κόφτη" στην ασφαλιστική επιβάρυνση, κλιμακούμενο ανά εισοδηματική κατηγορία, ούτως ώστε να συνεχίσει να επιτυγχάνεται η αναδιανεμητική λειτουργία του νέου συστήματος, χωρίς αδικίες και ανεπιεική αποτελέσματα» τόνισε στο άρθρο του.

Εν τω μεταξύ, ο κ.Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό «δεν αυξάνει τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά υπολογίζει τις εισφορές στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, σε εκτέλεση των βασικών αρχών του νόμου, που είναι και θεμελιώδεις αρχές της Αριστεράς: Ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τον κ.Κατρούγκαλο, «το νέο σύστημα είναι κοινωνικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάμων, με έντονα στοιχεία αναδιανομής. Όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης και αυτό αφορά και στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών».