​Μια έκθεση-κόλαφο για τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη αποκαλύπτουν σήμερα Δευτέρα «τα Νέα».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Γιώργος Παπαχρήστος στη στήλη του, σε έκθεση της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης εκδοθείσα τον Ιούλιο του 2015 για τα «έργα της ΟΛΠ ΑΕ» με υπότιτλο «παραγωγή μικρών έργων της ΟΛΠ ΑΕ περιόδου 2001-2004» που υπογράφουν οι επιθεωρητές Μ.Γεροντίδου και Χ.Σπηλιωτόπουλος, καταγράφεται το «πάρτι» που είχε στήσει στον ΟΛΠ μια ομάδα επτά εργολάβων που λυμαινόταν τα έργα του Οργανισμού. Σύμφωνα με την έκθεση, μέλος της ομάδας είναι και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο σημερινός υπουργός Υποδομών.

Τι συνέβαινε

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ΟΛΠ δημοπρατούσε ένα έργο. Συνήθως, εκδήλωναν ενδιαφέρον τρεις εκ των επτά εργολάβων. Έδιναν προσφορές -με έκπτωση 0% έως 2% και το έργο το έπαιρνε αυτός που έδινε τη μεγαλύτερη έκπτωση, δηλαδή το 2%, όταν ο μέσος όρος των εκπτώσεων που δινόταν ακόμα και τότε για να πάρει κάποιος ένα δημόσιο έργο ήταν 22%!

Ενδεικτικά αναφέρεται ένα έργο του 2004, υπό τον τίτλο «εργασίες συντήρησης στο υπόγειο parking της Πλατείας Καραϊσκάκη» προϋπολογισμού 64.758 ευρώ.

Το έργο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κέρδισε ένας εργολάβος ονόματι Δ.Βασιλόπουλος, ο οποίος έδωσε έκπτωση 2%, ενώ το «έχασαν» οι κκ. Γ. Πίτσος και Χρ. Σπίρτζης που έδωσαν έκπτωση 1% έκαστος!

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, η έκθεση περιλαμβάνει ένα πακέτο αναθέσεων «μικρών έργων» (44 έργα) από την τότε διοίκηση του ΟΛΠ, στο "παρεάκι" των εργολάβων ήταν και ο κ.Σπίρτζης, πράγμα που οδηγεί τους επιθεωρητές-ελεγκτές στο προφανές συμπέρασμα, ότι «η επανάληψη των ανωτέρω περιστατικών σε όλα τα ελεγχόμενα έργα του έτους 2004 αναδεικνύει ένα παγιωμένο σύστημα ανάθεσης και εκτέλεσης μικρών έργων του ΟΛΠ ΑΕ που συνιστά παρέκκλιση από τις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής αναδόχου και του ελεύθερου ανταγωνισμού με ζημιογόνες συνέπειες για τον Οργανισμό. Αποτελεί δε σοβαρή ένδειξη ότι έγινε συνεννόηση των συναγωνιζόμενων προς αποφυγήν πραγματικού ανταγωνισμού με αποτέλεσμα ζημιά για την ΟΛΠ ΑΕ(…) Η κυκλικότητα της σύνθεσης των υποψήφιων αναδόχων στα περισσότερα έργα, η ασαφής περιγραφή του αντικειμένου της δημοπρασίας, η παράνομη σύνταξη του προϋπολογισμου των έργων, η επιλογή συστήματος ανάθεσης που δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές συνθήκες των έργων ��αι εν τέλει η διαχείριση των παραπάνω διαδικασιών από τα αρμόδια όργανα του ΟΛΠ, υπήρξε πολλαπλά παράνομη και επιζήμια για τον Οργανισμό».

Τι είπε ο Χρήστος Σπίρτζης ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο star.gr

O υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας αποκλειστικά στο star.gr, είπε χαρακτηριστικά «Όποιος έχει οποιαδήποτε στοιχεία, ας τα πάει στον εισαγγελέα. Τα "Νέα", οι επιθεωρητές ...αν έχουν στοιχεία να τα πάνε στον εισαγγελέα».

«Έδωσα προσφορά το 2004, από τότε έχουν περάσει 12 χρόνια και τώρα κατηγορούμαι για δουλειά που... δεν πήρα» πρόσθεσε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι είναι ανοιχτός να προσέλθει σε όποιον τον κα��έσει.

«Δεν με έχει καλέσει κανείς. Ούτε οι επιθεωρητές! Κανείς! Ας με καλέσουν, θα πάω με μεγάλη χαρά» τόνισε, ενώ στο ερώτημα «αν γνωρίζει τον εργολάβο κ.Βασιλόπουλο που αναφέρεται στο δημοσίευμα», ο κ.Σπίρτζης απέφυγε να το σχολιάσει.

Της Άννας Σταματιάδου

ΕΚΘΕΣΗ ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑ 23_07_2015 τελική.docxΕΚΘΕΣΗ ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑ 23_07_2015 τελική.docx