​Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, προειδοποιεί πως αν η Ελλάδα ��εν προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τότε θα ξεμείνει από χρήματα και δε θα μπορεί να πληρώσει τις συντάξεις.

Όπως λέει ο κ. Ρέγκλινγκ «αργά ή γρήγορα θα υπάρξει και πάλι χρηματοδοτικό πρόβλημα στην Ελλάδα, αν καθυστερήσει η αξιολόγηση» και εκφράζει την ελπίδα αυτή να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα των Καθολικών στα τέλη Μαρτίου.

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει ακόμα ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο και επανέλαβε ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές σε πέντε χρόνια η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει συντάξεις.

Πάντως, ο πρόεδρος του ESM, παραδέχθηκε ότι το κλίμα τώρα είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με πέρσι, αναγνωρίζοντας σημάδια βελτίωσης στις σχέσεις Ελλάδας – δανειστών.

Θεωρεί μάλιστα υπεύθυνο γι’ αυτό τον νυν υπουργό Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτο, ενώ δεν διστάζει να πετάξει τα καρφιά του και για τον Γ. Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» την εξάμηνη θητεία του στο υπουργείο.

Τέλος όσον αφορά στη συζήτηση για το χρέος, ο κ. Ρέγκλινγκ επισημαίνει πως αποτελεί δέσμευση του Eurogroup, διευκρινίζοντας πως η Ελλάδα έχει πάρει περίοδο χάριτος δέκα ετών στην αποπληρωμή του χρέους και συνεπώς μία νέα ελάφρυνση θα είχε αντίκτυπο στις πληρωμές μετά το 2022.