​Στις 8 το βράδυ της Κυριακής ξεκίνησε η επετειακή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Τάε κβον ντο για τον έναν χρόνο ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 μ.μ.

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός επισήμανε τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας λέγοντας:
«Ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο. Ο λαός θυμάται και γνωρίζει καλά ότι “στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί”. Η συμφωνία έχει δυσκολίες, περιλαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, αλλά εμπεριέχει την προοπτική εξόδου από την κρίση. Δεν περιλαμβάνει υψηλά πλεονάσματα, που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας. Ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα είναι η μάχη των μαχών για την κυβέρνηση της Αριστεράς».
Aκόμη, δήλωσε περηφάνεια γιατί «πήραμε ευθύνες μεγαλύτερες από το μπόι μας και δώσαμε αυτές τις ιστορικές μάχες, που δώσαμε ανάσα αξιοπρέπειας, που συγκρουστήκαμε με ένα συντηρητικό κατεστημέ��ο στην Ευρώπη», καθώς και γιατί «πατάμε γερά στα πόδια μας και δίνουμε τη μάχη για να τελειώσουμε μ' αυτό το παλιό κατεστημένο της ολιγαρχίας και της διαπλοκής. Πορευόμαστε με στόχο και αυτοπεποίθηση και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα θα φύγει μπροστά, δεν πρόκειται να ��αραμείνει όμηρος όλων αυτών».
3048.jpg
Για το Grexit και το δημοψήφισμα
«Στην αρχή μας εκβίαζαν με την απειλή της ρευστότητας και όταν είδαν ότι δεν υποχωρούσαμε, τότε μας απείλησαν με το Grexit. Καταφέραμε να αποφύγουμε αυτές τiς παγίδες χάρη στον ελληνικό λαό. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν εκείνη του δημοψηφίσματος, όπου ορισμένες δυνάμεις επιδίωκαν την κοινωνική καταστροφή. Ο λαός έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας»
Για την Ευρώπη
«Η μάχη δεν έχει τελειώσει, είναι ακόμη μπροστά μας. Η Ευρώπη, ένα χρόνο μετά, δεν είναι ίδια. Η σπορά που ρίξαμε γονιμοποιείται και ήδη έχουμε τους πρώτους καρπούς αυτής της εξέλιξης»
995.jpg
Το «καρφί» για ��ην αντιπολίτευση
«Αμετανόητοι και δογματικοί προσπαθούν να στήσουν σενάρια εκτροπής και επιχειρούν να ρίξουν μία κυβέρνηση που εξελέγη πριν από τέσσερις μήνες. Όσο και αν παλεύουν, η κυβέρνηση αυτή θα προχωρήσει και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Θα κλείσει η αξιολόγηση και θα έρθει η ρύθμιση του χρέους. Θα κουραστούν κάποιοι να βρίσκονται στις θέσεις της αντιπολίτευσης»
«Γλιτώσαμε τη χώρα από τα χέρια του Σαμαρά»
«Ευτυχώς που πήραμε την ευθύνη και δεν αφήσαμε τη χώρα στα «χέρια» του κ. Σαμαρά. Θράσος να μιλούν για τη δική μας διαπραγμάτευση, όταν αυτοί στο «ναι, σ’ όλα» έριξαν το ΑΕΠ της χώρας κατά 25% σε μόλις 4 χρόνια. Κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές ήταν υπέρ του «ναι» και τώρα είναι εναντίον των μέτρων».
044.jpg
H επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Θα έδινε μάχη η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη να προστατέψει τις συντάξεις; Πιστεύει κανείς ότι η Ν.Δ. του νεοφιλελεύθερου κ. Μητσοτάκη θα έδινε μάχη για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία; Θα έδινε μάχη για τον ΑΔΜΗΕ; Για να περιορίσει τις ιδιωτικοποιήσεις σε εννέα; Δεν θα έδιναν αυτές τις μάχες, γιατί δεν πιστεύουν αυτές τις μάχες. Η ιδεολογία και οι θέσεις τους είναι αυτά που πιστεύουν οι δανειστές και το ΔΝΤ.
«Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της μάχης, φροντίζοντας να διασφαλίσουμε συνθήκες σταθερότητας και να κερδίζουμε βήμα – βήμα για τον ελληνικό λαό. Αυτοί που παραδόθηκαν αμαχητί στους δανειστές, η συμμαχία του «ναι», τους βλέπουμε να συσπειρώνονται για να μας γυρίσουν πίσω στα χρόνια της διαφθοράς, της ανομίας των ισχυρών και της αφαίμαξης των πολλών. Τους βλέπουμε να βρίσκονται πλάι – πλάι με τους πιο αντιδραστικούς κύκλους της Ευρώπης και να κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ. Κύριε Μητσοτάκη δεν γίνεται να είστε και με τις κινητοποιήσεις και με το ΔΝΤ. Τους καλούμε να πουν ποια είναι η πρότασή τους για το ασφαλιστικό και τους αγρότες. Ο κύριος Μητσοτάκης έγινε αρχηγός γιατί στηρίχτηκε από τα βόρεια προάστια. Αυτή είναι η διαφορά μας. Η διαφορά της ιδεολογίας μας»
«Δεν πρόκειται να κατηγορήσουμε ποτέ τον κ. Μητσοτάκη για τις ρίζες και την οικογένειά του. Θα τον πολεμάμε όμως, για τις ιδέες και τις πράξεις του. Τη Δευτέρα, φέρνουμε ένα νόμο – τομή στη δημόσια διοίκηση. Το ερώτημα είναι ένα: Θα το στηρίξει ο μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκης και τα ποταμίσια εξαπτέρυγα; Περιμένω απάντηση»
054.jpg
Για το ασφαλιστικό και τους αγρότες
«Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ευελιξία. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να δέχεται βελτιώσεις, αλλά πρέπει να προχωρήσει, δεν αντέχει άλλο. Όλοι γνωρίζουν ότι γι’ αυτή την κατάσταση δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε εμείς η κυβέρνηση που οδήγησε σε ύφεση 25% αλλά είμαστε εμείς που πρέπει να σταθούμε με ευθύνη. Δεν γίνεται σε μία χώρα με λιγότερο από 4 εκατ. ενεργό πληθυσμό να στηρίζονται 2,5 εκατ. συνταξιούχοι. Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε το ύψος των συντάξεων. Προτείνουμε το βάρος της αναγκαίας αλλαγής να το μοιραστούμε με κοινωνική δικαιοσύνη. Επιλέγουμε να μαζέψουμε τους πόρους όχι από περικοπές, αλλά από μία μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, που προς τιμήν τους, δέχονται και οι ίδιοι»
«Όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχη για τους αγρότες. Στις κινητοποιήσεις των αγροτών υπάρχουν κάποιοι που παίρνουν χιλιάδες ευρώ σε ενισχύσεις, ενώ κάποιοι άλλοι, που είναι η πλειοψηφία, λαμβάνουν ενισχύσεις λιγότερες από τις δαπάνες τους. Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις»

«Ο λαϊκός κόσμος έχει δίκιο να αγωνιά και να διαδηλώνει, δεν φοβόμαστε εμείς τον δρόμο, δεν βλέπουμε τους ανθρώπους που διαδηλώνουν ως εχθρούς. Μ’ αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε έναν ουσιαστικό και συνεχή διάλογο. Αυτή είναι η διαφορά μας με το παλιό πολιτικό σύστημα. Δικός μας εχθρός δεν είναι ο λαός που παλεύει, αλλά η λιτότητα. Ο λαός γνωρίζει ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παλέψει για τα δικαιώματά του»
34.jpg
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες
«Προχωράμε στις αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, προκειμένου να προστατευτούν οι νέοι επιστήμονες και τα χαμηλά εισοδήματα. Στόχος μας είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών. Θέλουμε να κάνουμε έναν εξαντλητικό και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες. Δεν γίνεται κάποιοι που έκαναν καμπάνια υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα να παρουσιάζουν σήμερα τους επαναστάτες. Είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε όλα»
Ο επίλογος
«Σε κάθε μας βήμα ξέρουμε ότι θα βρίσκουμε μπροστά μας τη δεξιά. Προχωράμε αταλάντευτα. Η φετινή χρονιά θα είναι το έτος μηδέν για την έξοδο από την κρίση, για τον τερματισμό της επιτροπείας. Σε πέντε χρόνια από τώρα, το 2021, φιλοδοξούμε να έχουμε φτιάξει μία άλλη Ελλάδα. Γράφουμε ιστ��ρία με τους αγώνες μας. Αγωνιζόμαστε για να φέρουμε την πραγματικότητα κοντά στα οράματά μας. Αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη και να νικήσουμε τις δυνάμεις της λιτότητας. Δίνουμε τη μάχη. Προχωράμε. Ένας χρόνος για να αλλάξουμε τη ζωή μας. Θα τα καταφέρουμε».