Και στο εξωτερικό φαίνεται ότι εξαπλώνεται η επιδημία των εντονότατων διαμαρτυριών κατά κυβερνητικών στελεχών ή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποδέκτης αυτή τη φορά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που τα «άκουσε» από έναν Έλληνα κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου «Hellas Filmbox» στο Βερολίνο.

Ο άνδρας υποστήριξε ότι ο κ. Κοτζιάς επισκέφθηκε το Βερολίνο για τουρισμό και ότι καθημερινά άνθρωποι πεθαίνουν στο δρόμο στην Ελλάδα, για να τον χαρακτηρίσει «προβοκάτορα και προκλητικό» ο υπουργός Εξωτερικών. Ο διαμαρτυρόμενος Έλληνας πάντως δεν το έβαλε κάτω καθώς του ανταπάντησε «είσαι αχαρακτήριστος», ενώ του ευχήθηκε... «καλό ταξίδι γενικότερα και όπως το καταλαβαίνεις».

Στη συζήτηση παρενέβη σε υψηλούς τόνους και μια γυναίκα η οποία κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών «να αναρωτηθεί γιατί φεύγουν τα παιδιά από την Ελλάδα».

Ο κ. Κοτζιάς πάντως στη δημόσια συζήτηση που είχε με τη δημοσιογράφο της εφημερίδας Tageszeitung Ουλρίκε Χέρμαν άσκησε δριμεία κριτική στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσε ότι η Αθήνα δεν δέχεται την βοήθεια που της προσφέρεται, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τις συμφωνίες.

Διατύπωσε ακόμη την αιχμή ότι κάποιοι κύκλοι δημιουργούν διαρκώς εμπόδια προκειμένου «να μην πετύχει η πρώτη εδώ και χρόνια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη».​​​