«Το 2016 θα είναι άλλο ένα υφεσιακό έτος. Στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος της φετινής χρονιάς θα βρεθούμε στην ίδια θέση που ήμασταν στο τέλος του 2014, και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα εξαιτίας των πρόσθετων πόρων και των περικοπών των συντάξεων αυτής της διετίας» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του με τίτλο «Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού», στην ειδική έκδοση του Economist «Ο κόσμος το 2016», η οποία κυκλοφορεί με την εφημερίδα «Αγορά».
Όπως υποστηρίζει πρόκειται για δύο χρόνια που χάθηκαν άδικα και έχουν οδηγήσει την ε��ληνική κοινωνία σε χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, ενώ προσθέτει ότι η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ υλοποίησε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την πιο θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή που σημειώθηκε ποτέ στον κόσμο.
«Με όλα της τα επιμέρους ελαττώματα, η προσαρμογή αυτή ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη. Επέτυχε όμως η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, και μάλιστα για δυο συνεχή έτη, να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Προφανώς, αυτή η προσαρμογή οδήγησε σε ύφεση, που ήταν το αναπόφευκτο τίμημα που έπρεπε να υποστούμε προκειμένου να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά μας. Όμως, η κατάσταση, στο τέλος του 2014, είχε σταθεροποιηθεί» αναφέρει.
Χαρακτηρίζει επίσης ως «στιγμή της ουσιαστικής συγκομιδής το 2015», κάτι που δεν συνέβη. «Αν αυτό συνέβαινε, τα σημαντικά προβλήματα που καλείται η Ελλάδα να αντιμετωπίσει και κυρίως το ασφαλιστικό, θα είχαν πολύ ευκολότερες λύσεις» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.