Η τεχνική εργασία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών και η ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση συνεχίζεται, αλλά οι επικεφαλής της τρόικας θα πάνε στην Αθήνα όταν λάβουν στα χέρια τους όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται. Αυτό ξεκαθάρισε την Παρασκευή η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ.

Σχολιάζοντας την έγκριση για την δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας που θα αφορά τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον δημοκρατικό έλεγχο των προγραμμάτων προσαρμογής, η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου ήταν πάντοτε στενή και έτσι θα συνεχίσει να είναι.

«Από τότε που ξεκίνησε το ελληνικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ οι επίτροποι Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί εμφανίζονται τακτικά ενώπιον της Ευρωβουλής για να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές», πρόσθεσε η κα Μπράιτχαρντ, τονίζοντας ότι «η νομοθεσία προβλέπει έναν ρόλο για το Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με το πρόγραμμα».

Η κα Μπράιτχαρντ επανέλαβε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει, μόνο όταν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Πάντως για ονομαστική διαγραφή του χρέους ούτε λόγος!

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, όταν ρωτήθηκε ποιος θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν σε αυτήν την ομάδα εργασίας σε περίπτωση που ζητηθεί κάτι τέτοιο, απάντησε ότι οι επίτροποι Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί θα συμμετείχαν «μετά χαράς». «Η Επιτροπή θα συζητήσει το εν λόγω ζήτημα με τις αρχές του Ευρωκοινοβουλίου και θα στείλει τον κατάλληλο συνομιλητή ανάλογα με το αίτημα», τόνισε .