​Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση στέλνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ μέσα από συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ξεκαθαρίζοντας ότι για να πετύχει ελάφρυνση του χρέους ή θα περιμένει 10 – 15 χρόνια ή θα εφαρμόσει τώρα τα σκληρά μέτρα που ζητούν οι δανειστές.

Παραθέτει μάλιστα τις δύο επιλογές που έχουν οι δύο πλευρές πάνω στο θέμα αυτό.

«Μία επιλογή είναι ότι απλά θα δώσουμε μία αμοιβαία υπόσχεση. Οι Έλληνες θα υποσχεθούν στους Ευρωπαίους εταίρους τους ότι θα διατηρήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα, με άλλα λόγια να έχουν έναν καλό προϋπολογισμό. Και εμείς θα υποσχεθούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε αυτά τα υψηλά επίπεδα στην εξυπηρέτηση του χρέους στο μέλλον. Αυτή θα ήταν πραγματικά μία εύλογη λύση, επειδή το πρώτο υψηλό επίπεδο θα είναι σε 10 ή 15 χρόνια και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί το μέγεθός του», λέει ο κ. Ντάισελμπλουμ και συνεχίζει:

«Εναλλακτικά, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να προσπαθήσει να υπολογίσει τώρα τα μέτρα που θα απαιτούνταν και να λάβει άμεσα δράση για να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα των πληρωμών (για την εξυπηρέτηση του χρέους)».

Επισημαίνει ακόμα πως το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους θα εξαρτηθεί από το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια και καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, την οποία έχει υποσχεθεί, και να καλύψει τα κενά στον προϋπολογισμό της, πριν οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ αρχίσουν τη συζήτηση για το χρέος της.

Όσον αφορά στην πρόταση που έχει ήδη καταθέσει η ελληνική πλευρά για το ασφαλιστικό, τονίζει πως υπολείπεται των απαιτήσεων των δανειστών.

«Έχουν βάλει στο τραπέζι μία σοβαρή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Τα νούμερα δεν βγαίνουν ακόμη», τονίζει στη συνέντευξή του.