​Κατά ποσοστό 51,11% έχουν μειωθεί από το 2010 οι βουλευτικές συντάξεις, με βάση όσα ισχύουν για όλες τις άλλες συντάξεις του Δημοσίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτο, ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Η. Κασιδιάρη.

Ο κ. Τσακαλώτος, στη γραπτή απάντησή του αναφέρει πως το Δημόσιο καταβάλλει 753 συντάξεις σε πρώην βουλευτές και επιζήσαντα μέλη οικογενειών τους, με την συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 1.595.114 ευρώ.

Σημειώνει ακόμα πως από 1/1/2013 οι ειδικές μειώσεις των βουλευτικών συντάξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 4093/2012 κατά 20%, αν ο συνταξιούχος βουλευτής λαμβάνει και δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα, ή κατά 30% αν λαμβάνει και Τρίτη σύνταξη.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει μάλιστα ότι μετά τη μείωση αυτή, η συνολική μείωση της σύνταξης των βουλευτών υπερβαίνει το 60%.

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος, επισημαίνει πως όσοι βουλευτές εκλέχτηκαν από 12/11/2012 και μετά δεν έχουν δικαίωμα βουλευτικής σύνταξης και ότι από 1/1/2013 ισχύουν και για τους βουλευτές, όσα ισχύουν για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Τέλος, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, περικόπτεται η σύνταξη, σε περίπτωση που ο συνταξιούχος βουλευτής εργάζεται ως μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολείται.

Του Αντώνη Αντωνόπουλου

Διαβάστε εδώ την απάντηση του Ε. Τσακαλώτου

syntaxeis voyleyton.pdfsyntaxeis voyleyton.pdf