«Η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος είναι προϋπόθεση για την επιτυχία της Ελλάδας» υπογράμμισε ο Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο του EurActiv Jorge Valero στο Νταβός, ζητώντας από τη χώρα μας να είναι πιο φιλόδοξη αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτι��ού.
Σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συζήτησής του με τον Αλέξη Τσίπρα και για το ζήτημα του ασφαλιστικού, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι κατά τη δεκαπεντάλεπτη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό προσπάθησαν να εξετάσουν σφαιρικά το θέμα χωρίς να διαπραγματευτούν τις ακριβείς παραμέτρους στην παρούσα φάση.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, οι ισχυρές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε μια γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανοίγοντας στη συνέχεια το δρόμο για την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους υπό καλές προϋποθέσεις.
Ο Μοσκοβισί, πάντως, υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης, αφού -όπως εξήγησε- αυτό αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια και το μέλλον του προγράμματος. Ο ίδιος σημείωσε, επίσης, ότι αυτό το οποίο τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα είναι η ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και υλοποίησης του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Συνεχίζοντας, εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, ενώ εκτίμησε ότι συμφωνούν με τον Αλέξη Τσίπρα στο ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, ούτως ώστε να είναι όλοι βέβαιοι ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθ��ιση του συνταξιοδοτικού είναι πιο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο από οποιοδήποτε προηγούμενο, αλλά, παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια θέματα που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας.
Σε ερώτηση, τέλος, για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξουν περιθώρια ελιγμών από την πλευρά των πιστωτών, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα ελληνική τραγωδία, δεδομένων και των πολυάριθμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να μειωθούν οι απαιτήσεις, από τη στιγμή που υπάρχει ένας οδικός χάρτης, το μνημόνιο κατανόησης, το οποίο βασίζεται στη συμφωνία του Ιουλίου και το οποίο πρέπει να τηρηθεί. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει ότι το κλίμα, οι συνθήκες εργασίας και οι σχέσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν βελτιωθεί κατά πολύ από τον περασμένο Ιούλιο.
Καταλήγοντας, ως προς την Ελλάδα, σχολίασε ότι το καλοκαίρι βρεθήκαμε κοντά στο Grexit, το οποίο, όμως, αποφεύχθηκε και κανείς δεν επιθυμεί να ξανανοίξει αυτό το κεφάλαιο. Αντιθέτως, πρόσθεσε, πρέπει να διατηρηθεί η παρούσα δυναμική στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος, γι’ αυτό και απαιτείται μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η οποία δεν έχει επέλθει ακόμα, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι με καλή θέληση και ισχυρό τεχνικό χειρισμό θα επιτευχθεί.