​«Κόψτε τις συντάξεις ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ». Αυτό διαμηνύουν σε όλους τους τόνους οι δανειστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως έχουν χαθεί στην μετάφραση, διαψεύδοντας τις διαρροές που οι ίδιοι κάνουν στην προσπάθεια τους να καθησυχάσουν τον λαό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή ...

Την Πέμπτη τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με στελέχη του υπουργείου Εργασίας και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Όταν ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη, πηγές του υπουργείου Εργασίας δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών απαίτησαν δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Μάλιστα, το ΑΠΕ ΜΠΕ μετέδιδε πως εκτός από τις μειώσεις των συντάξεων, οι Θεσμοί διαφώνησαν με τα ποσοστά αναπλήρωσης κ��ι ζήτησαν από τα στελέχη του υπουργείου περισσότερες διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο και στοιχεία για την εθνική σύνταξη.

Η είδηση έπεσε σαν ΒΟΜΒΑ προκαλώντας αρχικά μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία….

Αυτό για κάποια λεπτά, γιατί μετά από λίγη ώρα, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας προσπάθησαν να προβούν σε «πυροσβεστικές» δηλώσεις για τις μειώσεις συντάξεων, αλλά τελικά αντί για νερό έριξαν ... λάδι, επιβεβαιώνοντας ότι τα τεχνικά κλιμάκια ζήτησαν ΜΕΙΩΣΕΙΣ στις συντάξεις, αλλά όχι ...δραστικές!

«Η σημερινή τηλεδιάσκεψη που είχαν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών ήταν διερευνητικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση οι εκπρόσωποι των Θεσμών δεν ζήτησαν … δραστική περικοπή των συντάξεων» έλεγαν στο ΑΠΕ, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας.

Και όλα αυτά την ώρα που στο Νταβός, το ΔΝΤ μέσω της Κριστίν Λαγκάρντ, πιέζει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για περισσότερες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Μάλιστα η σιδηρά κυρία του Ταμείου ξεκαθάρισε στον κύριο Τσίπρα ότι για να συνεχίσει το ΔΝΤ να στηρίζει την Ελλάδα, θα πρέπει τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης να σταματήσουν να κάνουν αρνητικές δηλώσεις για τον ρόλο του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε μετά να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος!

Όπως μεταδώσαμε και νωρίτερα στο star.gr, η κα Λαγκάρντ ζητά μειώσεις στις κύριες συντάξεις, έστω και κατά 10% με το επιχείρημα, ότι αν υλοποιηθούν αυτές οι μειώσεις, το ελληνικό πρόγραμμα βγαίνει και γίνεται βιώσιμο.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της έδινε μέχρι πρόσφατα την δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις, ενώ πολλές κατηγορίες επαγγελματιών και εργαζομένων είναι ήδη στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για το νέο ασφαλιστικό.

Μετά από όλα αυτά, μένει να δούμε, πως θα γυρίσει από το Ελβετικό θέρετρο ο κύριος Τσίπρας. Θα συνεχίσει να μιλά για... "κόκκινες γραμμές", ή θα προχω��ήσει σε περικοπές;