Εξακολουθούν να κρατούν χαμηλούς τόνους από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το «είναι η εφαρμογή ηλίθιε!» που χρησιμοποίησε ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Β. Σόιμπλε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και επιμένουν ότι δεν χρησιμοποιήθηκε επιθετικά. Όπως αναφέρουν «και εμείς του είπαμε κρατάς την Ευρώπη στο σκοτάδι», ενώ το θέμα δεν είναι οι φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν...

Δυο σημεία κυρίως τονίζουν: Ότι ο Β. Σόιμπλε ήταν εξαιρετικά απολογητικός για το οικονομικό αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη και ότι ήταν αμυντικός και απολογητικός στο θέμα ΔΝΤ, ενώ δεν εξήγησε τι ακριβώς και για ποιον λόγο πρέπει να μείνει...

Υπενθυμίζουν ακόμη ότι απάντησε πως δεν ήταν δική του άποψη, αλλά της Μέρκελ, για την οποία έριξε το «καρφί» ότι «έχουν πάντα δίκιο οι αρχηγοί».

Όπως ε��ίσης επισημαίνει ανώτατη κυβερνητική πηγή από το Νταβός, «δεν έχουμε άγχος για το χρέος. Το άγχος που έχουμε είναι να μην κωλυσιεργήσουν με απαράδεκτες προφάσεις, ώστε να μην κλείσει η αξιολόγηση».

Προσθέτουν ακόμη ότι «το κρίσιμο είναι να πάμε γρήγορα στην αξιολόγηση, χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις που θα βουλιάξουν το πρόγραμμα στον αέρα».

Αλλά και γενικότερα υποστηρίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι έχει αλλάξει πάρα πολύ το κλίμα σε σχέση με τον Ιούλιο και αυτή την εικόνα την μετέφερε και ο Τσακαλώτος από τη συνάντηση με τον Σόιμπλε, αλλά και η συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Γκάμπριελ.

Για το χρέος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι όλοι ξέρουν ότι δεν θα είναι διαγραφή, γιατί δεν το επιτρέπουν οι κανόνες, αλλά θα βρεθεί μία λύση που θα μειώνει την ετήσια αποπληρωμή, καθώς θα την επιμηκύνει.

Προσθέτουν μάλιστα ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν δημιούργησε ένα κλίμα ότι θα βοηθήσει στο θέμα αυτό, ότι θα πιέσει για την Λαγκάρντ και ότι το κάνει γιατί η Ελλάδα είναι η άγκυρα της Ευρώπης.

Η αίσθηση που υπάρχει επίσης ότι σε σχέση με το ασφαλιστικό, είναι ότι η συζήτηση δεν θα επικεντρωθεί τόσο στο 1% και ότι θα κερδηθεί το ζήτημα της μη μείωσης των συντάξεων.

«Η συζήτηση θα είναι για το κατά πόσο η πρόταση έχει αποδεδειγμένα δημοσιονομικά αποτελέσματα... Έρχονται και ζητάνε στοιχε��α και τους τα δώσαμε» διευκρίνισε ανώτατη κυβερνητική πηγή.