Στην… τριλογία της λιτότητας πήγε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αποφεύγοντας κάθε αναφορά στα Plan X, στις ηχογραφήσεις των Eurogroup και στα capital controls, ο πρώην υπουργός Οικονομικών μία ημέρα μετά τη συνέντευξη που προκάλεσε σάλο πήγε στην παρουσία του ομώνυμο βιβλίου («Η τριλογία της λιτότητας») του θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Μανιώτη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο κ. Βαρουφάκης, ντυμένος casual με βεραμάν πουλόβερ, συνοδευόταν από τη σύζυγό του Δανάη Στράτου, η οποία είχε επιλέξει μαύρο σακάκι, τζιν με μαύρες μπότες και κυπαρισσί φουλάρι.

var05 (1).jpg
Μιλώντας για το βιβλίο του φίλου συνδύασε οικονομία με… λογοτεχνία: «Μόλις προσκλήθηκα από τον Γιώργο για την παρουσίαση του βιβλίου αναρωτήθηκα τι θα κάνω εγώ εδώ. Αναπόλησα τον τρόπο με τον οποίο κατανοεί ο πολίτης την οικονομία. Ο τρόπος για να κατανοήσει κάποιος το οικονομικό γίγνεσθαι έχει να κάνει να τη λογοτεχνία και το θέατρο και όχι με τις εξισώσεις. Για να καταλάβει κάποιος πως νιώθει ένας πολίτης αρκεί να διαβάσει "Τα σταφύλια της Οργής" του Στάινμπεκ. Το σημερινό αδιέξοδο των Ελλήνων θα μείνει στην ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία και όχι από οικονομικά βιβλία».

O κ. Βαρουφάκης δεν «ξέχασε» την τρόικα λέγοντας πως κάποτε οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες της Δύσης έπαιρναν σύνταξη στα 65 έτη και συνεισέφεραν στα ταμεία για να πάρουν συντάξεις.

«Όμως από τη δεκαετία του ’70, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ, μετά στην Αυστραλία, τη Βρετανία και πλέον σχεδόν σε όλη την Ευρώπη -η τρόικα προσπαθεί να το επιβάλει με μεγάλο ενθουσιασμό και στην Ελλάδα- ο εργαζόμενος πρέπει να αναλάβουν χρηματοπιστωτικό ρίσκο, οι ασφαλιστικές εισφορές του στο ταμείο να παίζονται στο χρηματιστήριο και το σπίτι του να γίνει ένα asset στο οποίο πρέπει να σπεκουλάρει, χρησιμοποιώντας το για να παίρνει δάνεια. Αυτή η μετατροπή του χρέους σε μία νέα μορφή εκμετάλλευσης του ανίσχυρου, ο οποίος αναγκάζεται να αναλαμβάνει επιχειρηματικό ρίσκο χωρίς να είναι επιχειρηματίας, οδηγεί στις φούσκες» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

var04.jpg
Παράλληλα, δεν δίστασε να κάνει τον παραλληλισμό ότι το χρέος για τον καπιταλισμό είναι ό,τι… η κόλαση για τους χριστιανούς!

Το παρών στο αμφιθέατρο του «Μιχάλης Κακογιάννης» έδωσαν και η Κοραλία Καράντη, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης.

BINTEO STAR