Για «εφόδια» του Α. Τσίπρα στις συζητήσεις του στο Νταβός με τους ξένους ηγέτες κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου σε ενημερωτικό του σημείωμα.
Συγκεκριμένα κάνει λόγο για «υπερεκτέλεση εσόδων» σε ταμειακή βάση της τάξης των 1, 942 εκατομμυρίων Ευρώ, με τη νέα εκτίμηση σήμερα για τα φορολογικά έσοδα να ανέρχεται σε 717 εκ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού.
Για το σύνολο των μη φορολογικών εσόδων ο στόχος για το 2016 ήταν 3.550 εκ. ευρώ και νέα εκτίμηση σήμερα είναι 3.993 εκ. ευρώ, δηλαδή 443 εκ. πάνω από το στόχο.
Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές φόρων, η εκτίμηση για το 2016 ήταν 3.370 εκ. ευρώ και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 2.921 εκ.ευρώ επομένως προκύπτει εξοικονόμηση 449 εκ. ευρώ.
«Παρά το γεγονός ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας της χρηματοοικονομικής ασφυξίας και των κεφαλαιακών ελέγχων, οι συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα περισσότερο από θετικό» αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο παραθέτει και τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών ότι το 2015 για πρώτη φορά μετά από χρόνια, «θα κλείσει με την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο να επιτυγχάνει τους στόχους αλλά υπάρχει η βάσιμη πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόν��σμα».
Το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται και σε σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, που δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για ανάπτυξη το 2016, όπως η αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής ( τον Νοέμβριο της τάξεως του 3,3%, η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη), αύξηση των εξαγωγών και ύφεση στο γ΄τρίμηνο 0.9%, πολύ μικρότερη δηλαδή από το αναμενόμενο 2,4%.
«Τα διαθέσιμα στοιχεία σήμερα δείχνουν ότι το 2015 θα κλείσει χωρίς ύφεση επομένως είναι βάσιμη η π��οσδοκία ότι το 2016 θα κλείσει με ανάπτυξη και μάλιστα όχι οριακή» επισημαίνει το σημείωμα.

Αναφέρει ακόμα ότι είναι πρώτη η Ελλάδα από τα 28 κράτη μέλη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, που σημαίνει πλήρη εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (100%) του 2015 και διοχέτευση 6,4 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, εκ των οποίων 5 δις το τελευταίο τετράμηνο.
Η εισροή πόρων από την ΕΕ ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ (έσοδα για τον προϋπολογισμό) για το ΕΣΠΑ 2007-2013, δηλαδή 250 εκ. ευρώ περισσότερα από όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός 2015 που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος- μέλος της ΕΕ που πέτυχε ήδη εισροή πόρων από αιτήματα πληρωμής για το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Για τους λόγους για τους οποίους η πρωτιά είναι «επίτευγμα» αυτής της κυβέρνησης, αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου:
-Γιατί κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση υπερδέσμευση σε συμβάσεις 6 δισ. ευρώ που ισοδυναμε�� με ένα ετήσιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
-Γιατί αντιμετωπίσαμε αυτή την κακοδιαχείριση αποτελεσματικά μέσω εξυγίανσης των προγραμμάτων, δηλαδή μέσω απένταξης έργων, μεταφοράς έργων στην νέα περίοδο, διασφάλισης πόρων για την ολοκλήρωση των υπολοίπων έργων.
-Γιατί το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού με τα προβλήματα ρευστότητας εξασφαλίσαμε πρόσθετους πόρους μέσω δανεισμού από την ΕΤΕπ.
-Γιατί διαπραγματευθήκαμε και πετύχαμε αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα, διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη, που εξασφάλισε αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 100% για το 2007-2013 καθώς και αυξημένη προκαταβολή για το νέο ΕΣΠΑ (συνολικό όφελος 2 δισ. ευρώ).
-Γιατί παραλάβαμε την χώρα στην 6η θέση απ�� τα 28 κράτη μέλη στην κατάταξη της απορρόφησης και την φθάσαμε στην 1η θέση.
-Γιατί είμαστε η μόνη χώρα που κατάφερε να ολοκληρώσει το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, διαδικασία απαραίτητη για την πλήρη ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων.
Τέλος, για τους πόρους που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία μέσα στο 2016, η κυβέρνηση αναφέρει ότι ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:
-6,75 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (6 δισ. συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 750 εκατ. Εθνικό, αύξηση 5,5% σε σχέση με το 2015)
-1,25 δισ. ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κλπ.
Δείτε περισσότερα για το ταξίδι του Τσίπρα στο Νταβός στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR
​​​​