Επίθεση στην Μαρία Σπυράκη για το θέμα του ΕΣΡ εξαπέλυσε ο Νίκος Παππάς με αφορμή το δελτίο Τύπου της ευρωβουλευτού της ΝΔ με το οποίο κατήγγειλε ότι η Κομισιόν «εγείρει σοβαρά ερωτήματα επάρκειας των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ ώστε να διασφαλίζεται η ανεξα��τησία του και άρα τελικά η δυνατότητά του να επικυρώσει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών».
Ο υπουργός Επικρατείας κατηγορεί την κα Σπυράκη για διαστρέβλωση των θέσεων της Κομισιόν και τονίζει ότι όποιος διαβάσει τη δήλωση του Επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ θα διαπιστώσει ότι «η Κομισιόν επιβεβαιώνει πλήρως τη διαδικασία που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα της αδειοδότησης».
Μάλιστα, ο κ. Παππάς επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε και να μην έχει ΕΣΡ: «Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Επίτροπος, “η οδηγία για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων (οδηγία ΥΟΑΜ) δεν περιλαμβάνει ρητή υποχρέωση για τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ανεξάρτητο ρυθμιστικό φορέα, εάν αυτός δεν υπάρχει ήδη”! Με ��λλα λόγια, ο αρμόδιος Επίτροπος ξεκαθαρίζει πως –σε ό,τι αφορά την κοινοτική νομοθεσία- η Ελλάδα θα μπορούσε καν να μην διαθέτει ΕΣΡ!».
Στη συνέχεια, ο κ. Παππάς επισημαίνει πως από όσα λέει ο Επίτροπος προκύπτει σαφώς ότι «το εύρος των αρμοδιοτήτων –αν, δηλαδή, θα περιλαμβάνει την αδειοδότηση κ.λπ.- της τυχόν υφιστάμενης εθνικής ρυθμιστικής αρχής στη συγκεκριμένη αγορά (εν προκειμένω του ΕΣΡ) εναπόκειται στον εθνικό νομοθέτη. Αρα, στην περίπτωση της Ελλάδας, στον συνταγματικό νομοθέτη, ο οποίος αποδίδει αποκλειστικά στο ΕΣΡ μόνο την αρμοδιότητα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων».
«Δεδομένου ότι η κυρία Σπυράκη "πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη", αφού αναζητούσε επιχειρηματολογία προκειμένου να βάλει εμπόδια στην αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών και κατάφερε ακριβώς το αντίθετο, καλείται πλέον η ΝΔ και ο νέος της αρχηγός να τοποθετηθούν ξεκάθαρα: Επιθυμούν να προχωρήσει ο διαγωνισμός που θέτει τέρμα στο 25ετές καθεστώς ανομίας των ιδιωτικών καναλιών στην Ελλάδα; Ή απώτερος στόχος τους είναι να διατηρηθεί το status quo που εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας ως το μόνο κράτος μέλος της Ε.Ε. το οποίο ουδέποτε υλοποίησε οποιαδήποτε επίσημη διαδικασία και διατήρησε το καθεστώς των προσωρινών αδειών των ιδιωτικών καναλιών επί 25 χρόνια;» καταλήγει ο κ. Παππάς.