Μια χειμαρρώδη συνέντευξη στην εκπομπή «Ιστορίες» και στον Αλέξη Παπαχελά έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι ηχογραφούσε τις συνεδριάσεις του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ενώ αποκάλυψε την ύπαρξη ενός Plan X, το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως απάντηση σε περίπτωση που δεχόταν πιέσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους εταίρους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε ότι είχε σχέδια για «διπλό νόμισμα», αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας.

«Την τρίτη ημέρα που ήμουν υπουργός Οικονομικών, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ μου είπε, είτε θα αποδεχτείς το πρόγραμμα που ούτε ο Σαμαράς δεν αποδέχτηκε, γι’ αυτό δεν έληξε την αξιολόγηση, είτε σου κλείνουμε τις τράπεζες», ανέφερε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Το μοναδικό «όπλο» της κυβέρνησης

Έκανε δε λόγο για σκηνικό εκβιασμού, για το οποίο έκανε εισηγήσεις στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ σημείωσε ότι η Αθήνα είχε ως μοναδικό «όπλο» το κούρεμα ��ων ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Το κούρεμα των ομολόγων της ΕΚΤ, τα 27 δισ. που συνεχίζαμε να χρωστάμε, που ήταν η μοναδική φέτα του ελληνικού χρέους που παρέμενε στο ελληνικό δίκαιο και άρα ήταν καθ’ όλα νόμιμα για την ελληνική κυβέρνηση να τα αναδιαρθώσει. Θα ήταν μια κίνηση η οποία θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην ΕΚΤ», συμπλήρωσε.

«Ηχογράφησα όλα τα Eurogroup, εκτός από το πρώτο»

Αναφερόμενος στις μεγάλες κόντρες που εί��ε με τους ομολόγους του στα Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι έχει ηχογραφήσει όλες τις συνεδριάσεις της ευρω-ομάδας κατά τη θητεία του, με εξαίρεση την πρώτη.

«Συνειδητοποίησα βγαίνοντας από αυτό ότι εάν πάω στο ελλ��νικό κοινοβούλιο, στη Βουλή και μου ζητηθεί να απαντήσω σε συγκεκριμένα ερωτήματα, τι είπε ποιός, πότε σε απάντηση του άλλου, δε θυμόμουν, ήταν αδύνατο. Ζήτησα από τη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία να μου δώσει πρακτικά και τότε συνειδητοποίησα με απίστευτη έκπληξη ότι δεν κρατούνται πρακτικά. Ήταν ηθική μου υποχρέωση ως ΥΠΟΙΚ μιας χώρας, η οποία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού να μπορώ να απαντώ στα ερωτήματα του Πρωθυπουργού, των συναδέλφων στο Υπουργικό συμβούλιο, των βουλευτών και των δημοσιογράφων στο τι είπε ποιος, πού, εφόσον κρίνω ότι πρέπει να το πω. Οπότε είχα υποχρέωση να τα ηχογραφώ», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στα Eurogroup, τόνισε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι κυρίαρχος, ενώ απέδωσε τις όποιες διαφοροποιήσεις του κ. Ντέισελμπλουμ σε εντολές ��ης καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Στη συνέχεια, ο πρώην ΥΠΟΙΚ ανέφερε επίσης ότι μετά το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, στις 24 Απριλίου, είχε δώσει στικάκια με την ηχογράφηση σε μέλη της ελληνικής αποστολής, για να γνωρίζουν τι ειπώθηκε. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει στόχο να χρησιμοποιήσει αυτές τις συνομιλίες προς το παρόν.

Για τα ρωσικά και κινεζικά κεφάλαια- «Το Βερολίνο «έκοψε» βοήθεια από την Κίνα

Ανέφερε επίσης πως έγινε μία προσπάθεια να βρεθούν κινεζικά και ρώσικα κεφάλαια. «Έγινε προσπάθεια και αυτό δεν είναι κάτι το μεμπτό. Δεν υπάρχει χώρα στην Ε.Ε. η οποία να μην προσπαθεί να βρει πόρους όταν τους έχει ανάγκη, ούτε είναι και παράνομο, ούτε είναι και πρόβλημα, ούτε και θα έπρεπε να είναι ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή και συμφωνία να είχαμε με την τρόικα και με την Ε.Ε. γιατί να μη ψάξουμε να βρούμε επενδυτικά κεφάλαια», συμπλήρωσε.

«Εγώ δεν είχα καμία απολύτως επαφή με τη ρωσική διάσταση των πραγμάτων, με την οποία ήμουν ιδιαίτερα αρνητικός. Φαινόταν λάθος η οποιαδήποτε προσπάθεια να πάρουμε χρήματα απ’ τον Βλάντιμιρ Πούτιν», συνέχισε και διευκρίνισε ότι η Κίνα είναι μία πολύ διαφορετική περίπτωση.

Σημείωσε παράλληλα ότι ο κ. Ντράγκι του έλεγε συστηματικά ότι «με το που θα δείξετε ότι έχετε τη δυνατότητα να δανείζεστε εκτός Ελλάδας τότε αμέσως το waver θα το επαναφέρουμε. Είχε υποσχεθεί μάλιστα ότι θα το επαναφέρει και μετά τη συμφωνία της 28ης Φεβρουαρίου, δεν το έκανε. Στόχος μας λοιπόν ήταν να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συνάψει πιστωτικές συμφωνίες με άλλες χώρες έτσι ώστε να αυξήσουμε την πίεση στην ΕΚΤ να κάνει το καθήκον της ουσιαστικά. Αυτή η συμφωνία επήλθε στο Πεκίνο, ανετράπη όμως, με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο».

«Ήμουν επιφυλακτικός απέναντι στο Δημοψήφισμα»

Ερωτηθείς για τις κρίσιμες μέρες του δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες ελήφθη από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις διαπραγματεύσεις κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου, οι οποίες ναυάγησαν παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές μου εισηγήσεις τα είχε αποδεχθεί σχεδόν όλα».

Σημείωσε ότι ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός απέναντι στο δημοψήφισμα καθώς έβλεπε το ενδεχόμενο «να πάμε στο δημοψήφισμα ζητώντας το ‘Όχι’» αλλά εν τέλει να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των δανειστών».

Οι τίτλοι τέλους της συμμετοχής του στην κυβέρνηση ήλθαν αφού, το βράδυ του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός του «εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει» και δέχτηκε τις προτάσεις των θεσμών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ