Την επιθυμία της κυβέρνησης να συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Η συμμετοχή του ΔΝΤ, στο ελληνικό πρόγραμμα, έχει συμφωνηθεί στο μνημόνιο της 13ης Ιουλίου. Όπως ανέφερα και στη συνέντευξή μου στην γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόβλημα έχουμε στην περίπτωση που θέλει να καθυστερήσει τη διαδικασία αξιολόγησης» είπε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε παρεμβάσεις του Δημήτρη Σταμάτη της ΝΔ και του Χάρη Θεοχάρη του Ποταμιού.
Μάλιστα, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό είπε ότι όπως πληροφορήθηκε… από το CNN, το ΔΝΤ δεν έχει αξιολογήσει έως τώρα την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό! (εάν διάβαζε το star.gr, ωστόσο, θα είχε και μια... άλλη εκδοχή επί του θέματος).
Αναφερόμενος στη συζήτηση για την αξιολόγηση πρέπει να είναι σύντομη γιατί ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί κατά τις συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του στην Ευρώπη διαπίστωσε ότι υπάρχει καλή διάθεση για την εξεύρεση λύσης και όχι για τη δημιουργία περαιτέρω προβλημάτων. Σχετικά με το ΔΝΤ, είπε πως «δεν εκφράστηκε υπέρ της καθυστέρησης, όμως δεν έδειξε την κατανόηση που έδειξαν οι άλλοι ότι ο χρόνος είναι σημαντικός».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για το αν οι δανειστές επιδεικνύουν, όπως λέγεται, διάθεση για αναβολές στην αξιολόγηση έως ότου υπάρξουν χειροπιαστά στοιχεία για θέματα όπως είναι το ασφαλιστικό και η αγροτική μεταρρύθμιση, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι όχι μόνο δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο, αλλά «το ακριβώς αντίθετο».