Κριτική στην απερχόμενη προεδρία του Λουξεμβούργου στην Ε.Ε. άσκησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στην Ολομέλεια, κατά την συζήτηση για τον απολογισμό της Προεδρίας.

«Αφήσατε την Ελλάδα μόνη και ουσιαστικά αβοήθητη, να σηκώνει το 85% των προσφυγικών ροών... Είναι η ώρα να λάβετε μεγάλες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του προσφυγικού με ενιαίο, ευρωπαϊκό τρόπο» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπέτελ, παραδέχθηκε απαντώντας ότι «το κόστος το επωμίζεται σήμερα κατά κύριο λόγο η Ελλάδα. Θα πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες, κάθε χώρα έχει κόστος να αναλάβει».
«Τον Σεπτέμβριο αποφασίσατε την μετεγκατάσταση 160 χιλιάδων προσφύγων. Με αναλογική κατανομή σε όλη την Ευρώπη. Ποιος είναι ο απολογισμός; Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι! Ούτε καν 1% υλοποίηση των αποφάσεων» ανέφερε ακόμα ο κ. Παπαδημούλης. . Υπογράψατε μια συμφωνία-πλαίσιο με την Τουρκία, αλλά ο κύριος Τίμμερμανς λέει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στη μείωση των προσφυγικών ροών γιατί οι τουρκικές αρχές περιμένουν τα χρήματα, χωρίς να υλοποιούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει» επισήμανε επίσης ο Έλληνας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Παπαδημούλης πρόσθεσε: «Και μέσα σε αυτό το έδαφος, των εγωισμών, των εθνικισμών και της ξενοφοβίας, φουντώνουν κραυγές ότι "μας φταίει η Σένγκεν". Μικρότερη Σένγκεν σημαίνει καθόλου Σένγκεν. Κατάρρευση της Σένγκεν σημαίνει κατάρρευση της Ευρωζώνης. Και αυτό δεν θα κοστίσει μόνο στη Δημοκρατία και τους πρόσφυγες, θα κοστίσει πανάκριβα και στην Οικονομία».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αν και παραδέχθηκε ότι το κόστος του προσφυγικού επωμίζεται κυρίως η Ελλάδα, άσκησε κριτική στη χώρα μας ότι «τα hot spots δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε», αλλά συμπλήρωσε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε λοιπόν τους Έλληνες συναδέλφους μας ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά».
​​
​​​​​