«Η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά και οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις» διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την συνάντησή του με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του χρέους. «Μετά την αξιολόγηση, η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ήδη διαφαινόμενες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι ανάγκη να γίνει αμέσως συζήτηση για το ελληνικό χρέος - όχι για κούρεμα, καθώς δεν είναι εφικτό με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά για άλλες μεθόδους, οι οποίες οδηγούν σε ελάφρυνση, κάτι που έχουν αποδεχθεί και οι εταίροι μας» τόνισε.

Όπως επίσης ανέφερε και κατά τη συνάντησή του προηγουμένως με τον Πρόεδρο της Γερμανίας, ζήτησε από την κ. Μέρκελ να υπάρξουν κατά την διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος στην Ελλάδα «διορθώσεις σε σημεία, στα οποία αποδεδειγμένα - και αφού συμ��ωνήσουμε από κοινού - είναι εσφαλμένο».
Όσον αφορά το Προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για «ζήτημα υπόστασης της Ευρώπης» και ανέφερε ότι «όλοι οι λαοί της Ευρώπης, χωρίς φοβικά σύνδρομα, πρέπει να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στους πραγματικούς πρόσφυγες» ,ενώ ζήτησε να εργαστούν και για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, που όπως συμπλήρωσε «είναι η ρίζα του κακού».

Για την Τουρκία ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι «ορθώς έχει εμπλακεί στο ζήτημα», αλλά «πρέπει να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, οι οποίες αφορούν τον έλεγχο των ροών και κυρίως ζήτημα των παράνομων οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι φεύγουν από την Τουρκία, πολλές φορές με την συνεργασία των τουρκικών αρχών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «κορυφαίο» τον ρόλο της Άγγελα Μέρκελ στην προσφυγική κρίση και κατέληξε: «Δεν μπορεί οι ευρωπαϊκοί λαοί να αντιμετωπίζουν το προσφυγικό με φοβικά σύνδρομα, τα οποία δεν ταιριάζουν ούτε στον πολιτισμό ούτε στην δημοκρατία μας. Είναι κοινή υπόθεση όλων μας, αλλά με όρους δημοκρατίας και πολιτισμού, όπως ταιριάζει στην Ευρώπη».

​​​