​Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να περνά διάφορες δοκιμασίες στην προσωπική του ζωή, με πολλά δημοσιεύματα να λένε πως ο πρώην πρωθυπουργός είναι σε διάσταση με την Άντα Παπανδρέου, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει δυναμικό «παρών» στις πολιτικές εξελίξεις.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Real News, o πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ εκφράζει την ανάγκη ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς, τονίζοντας ότι ο χώρος χρειάζεται ένα "εγερτήριο πολιτικό σοκ για να ανανήψει" και "ανοικτή προσφυγή στη βάση".

«Όλα από τη βάση. Τώρα. Τα υπαρξιακά ζητήματα του χώρου μπορεί να τα ��ύσει ο κόσμος του, κανένας άλλος. Χρειάζεται να συμφωνηθεί μεταξύ των κομμάτων του χώρου η ανοικτή προσφυγή στη βάση, που θα οδηγήσει σε Συνέδριο όπου θα αποφασιστούν τα πάντα - όνομα, σύμβολα, καταστατικό και κυρίως πολιτικές θέσεις. Μετά εκλογές προέδρου και οργάνων από τη βάση. Και θέλω και τη νέα γενιά μπροστά. Αυτά έλεγα, αυτά λέω, αυτά χρειάζεται ο χώρος. Όλα από τη βάση. Αυτό που δεν χρειάζεται είναι παρασκηνιακές συμφωνίες κορυφής, που δεν αφορούν κανέναν και προσωπικά μου προκαλούν αλλεργία» λέει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, ο κ.Παπανδρέου, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο πρόεδρο της γαλάζιας παράταξης, εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξει πολιτική η Συγγρού. «Όλοι κρινόμαστε από τα έργα μας. Από αυτά θα κριθεί και ο κ. Μητσοτάκης, στον οποίο εύχομαι ειλικρινώς καλή επιτυχία επ' ωφελεία της χώρας και του Ελληνικού λαού. Αν ο κ.Μητσοτάκης πολιτευτεί με γνώμονα το γενικό καλό, τότε η προσφορά του θα είναι θετική. Εύχομαι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να αποτελεί και αποδοχή της αρνητικής στάσης που τήρησε η ΝΔ την περίοδο της κρίσης και παραδοχή της αδήριτης για τη χώρα ανάγκης, να αλλάξει πολιτική», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ.Παπανδρέου διαπιστώνει καχυποψία από κάθε πλευρά για το ενδεχόμενο συνεργασίας της κυβέρνησης και των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Μακάρι να βρεθεί, αναφέρει, το πολιτικό θάρρος για μια συμφωνία προγραμματικού χαρακτήρ��, με ένα ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο γιατί αυτό θα αποτελούσε προϋπόθεση για ουσιαστική συνεργασία.

«Εδώ ακόμα και τώρα, πολλοί από τους κυβερνώντες πιστεύουν ότι το πρόβλημα της χώρας ήταν το Μνημόνιο το 2010 και όχι το πελατειακό σύστημα που κορυφώθηκε το 2009, γονάτισε τη χώρα και οδήγησε στο Μνημόνιο. Αν δεν αναγνωρίζεις το πραγματικό πρόβλημα, πώς είναι δυνατόν να βρεις λύση; Ας μην κοροϊδευόμαστε ακόμη και τώρα» τονίζει.

Επιπλέον, ο κ.Παπανδρέου ασκεί κριτική στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και επισημαίνει ότι «αρχή άνδρα -και κόμμα θα έλεγα-, δείκνυσι. Εκτός από το σύμφωνο συμβίωσης και μερικές κοινωνικής ευαισθησίας κινήσεις, δεν εντοπίζω πολύ προοδευτισμό. Αντίθετα, παρατηρώ αυξημένη έφεση σε πελατειακές λογικές και έναν ιδιότυπο κρατισμό στη λογική "να βολέψουμε τα δικά μας παιδιά και να δημιουργήσουμε δικούς μας πελάτες"».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι αριστερή ή προοδευτική πολιτική στο Ασφαλιστικό είναι μια πολιτική που κατανέμει δίκαια τα βάρη στο εσωτερικό της ίδιας γενεάς αλλά και μεταξύ διαφορετικών γενεών.