Την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα ολοκληρωθούν επιτυχώς ώστε να κλείσει σύντομα η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, επεσήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από το ταξίδι του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κάλεσε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν οι διαρροές περί απόρριψης του ασφαλιστικού προέρχονται από το Ταμείο, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν κάνει διαπραγμάτευση μέσω διαρροών.
«Είμαστε έτοιμοι με καλή θέληση και προδιάθεση να συζητήσουμε το δημοσιονομικό με το ΔΝΤ, αλλά και το ασφαλιστικό. Αρκεί το ΔΝΤ να είναι διατεθειμένο να τελειώσει αυτή η συζήτηση σε εύλογο χρόνο. Κατανοούμε ότι έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο δημοσιονομικό. Αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις είμαστε ανοικτοί να τις συζητήσουμε. Μας ανησυχούν όμως οι διαρροές που εί��αμε τις προηγούμενες ημέρες και θα θέλαμε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν αυτές είναι δικές του διαρροές» είπε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «έχει καλέσει το ΔΝΤ να πάρει μέρος και στο τρίτο πρόγραμμα».
Ο ίδιος, πάντως, υπογράμμισε πως δεν γνωρίζει το ΔΝΤ να ζητά συγκεκριμένα ποσά για τα μέτρα, ενώ εξήγησε ότι «η διαπραγμάτευση είναι σύνθετη και πολύπλοκη γιατί υπάρχουν πολλοί παίκτες που δεν συμφωνούν όλοι μεταξύ τους».
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην επιστροφή της τρόικας, σημειώνοντας ότι πρώτα θα σταλούν επιπλέον στοιχεία για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά και μετά θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών.