​Έκκληση προς τους εταίρους μας να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και την πολιτική αυστηρής λιτότητας έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος, μιλώντας στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Γ. Γκάουκ, στο Βερολίνο.

«Ο ελληνικός λαός θα φανεί απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις που ανέλαβε, προκ��ιμένου να παραμείνει στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Όμως στην πορεία, [..] οφείλουν και οι Εταίροι μας να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις. Ιδίως αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και την ως σήμερα ακολουθούμενη, εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας πολιτική αυστηρής λιτότητας», είπε.

Σημείωσε ακόμα πως «η Ελλάδα, δεν διανοείται το μέλλον της δίχως την ευρωπαϊκή της προοπτική» αλλά και πως «η ΕΕ «δεν είναι νοητή [..] δίχως την Ελλάδα ως αναπόσπαστο τμήμα της».

Σχετικά με την κρίση που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός τα τελευταία έξι χρόνια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να λάβουν υπόψιν τους την πρωτόγνωρη κρίση που δοκιμάζει την ελληνικό λαό «ώστε, παρά τα όποια αρχικά λάθη, τις εμμονές και τις παρανοήσεις, να εδραιωθούν η αμοιβαία κατανόηση και η αδογμάτιστη προσέγγιση και από τις δύο πλευρές».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι «η Αθήνα κάνει ό,τι μπορεί, μ’ απόλυτο σεβασμό στην πρωταρχική αξία της ανθρώπινης ζωής και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας καθενός, προκειμένου να διαφυλάξει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δοθέντος ότι τα σύνορα της τελευταίας είναι, κατά το διεθνές αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο, και σύνορα των Κρατών-Μελών της, όπως αυτά κυριάρχως καθορίζονται και προστατεύονται από τα ίδια τα Κράτη-Μέλη. Το μεταναστευτικό πρόβλημα, όμως, μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί μόνον εφόσον θεωρηθεί ως κοινό, πρώτιστης δε σημασίας, πρόβλημα όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε και στο πρόβλημα της διεθνούς τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως «οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε, μ’ απόλυτη αποφασιστικότητα, ως έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Γι’ αυτό η αποφασιστικότητα ως προς την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας είναι υπόθεση, η οποία αφορά όλη την πολιτισμένη Ανθρωπότητα και απαιτεί την συνεργασία όλων των Κρατών που την συγκροτούν».