​Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου, λέει ο σοφός λαός και αυτό ισχύει και για την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς η πρόταση που έστειλε για το ασφαλιστικό δεν τους ικανοποίησε καθόλου.

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η φράση που χρησιμοποίησε πηγή των δανειστών, σχολιάζοντας την ελληνική πρόταση, λέγοντας ότι «ζητήσαμε αγελάδα και μας έφεραν… γάτα»!

Όπως αναφέρει το Βήμα, για μια ακόμα φορά τα πόδια έχει στηλώσει το ΔΝΤ, με τον Πολ Τόμσεν να θεωρεί την ελληνική πρόταση ανεπαρκή, σημειώνοντας ότι όπως έχουν τα πράγματα, το Ταμείο δεν μπορεί να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Και μπορεί η κυβέρνηση να… «καίγεται» να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η διαπραγμάτευση για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, φαίνεται όμως ότι οι δανειστές έχουν διαφορετική άποψη και εγείρουν ενστάσεις, καθυστερώντας περισσότερο τα πράγματα.

Αυτή την εβδομάδα πάντως αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών.

Πάντως, όπως αναφέρει κοινοτικός αξιωματούχος, δεν έχει οριστεί ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία άφιξης του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Το Ασφαλιστικό φυσικά θα είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, με τους δανειστές να ζητούν περαιτέρω διευκρινήσεις, κυρίως όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση από τις αλλαγές στους συντελεστές αναπλήρωσης.

Ζητούν επίσης στοιχεία και για τον προϋπολογισμό, καθώς επιμένουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα δεν θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα, προβλέποντας τρύπα 900 εκατ. ευρώ και απαιτώντας νέα μέτρα.

Για να πάρει η κυβέρνηση το πράσινο φως της αξιολόγησης, απαραίτητο είναι να υπάρξει συμφωνία στο ασφαλιστικό και σε μια σειρά φορολογικά ζητήματα.

Αλλά οι απαιτήσεις των δανειστών δεν σταματούν εκεί και η ελληνική κυβέρνηση καλείται να καλύψει ένα μακρύ κατάλογο εκκρεμοτήτων, όπως:

• Νέος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, επανεξέταση φοροαπαλλαγών, ΦΠΑ στα νησιά και νέα κλίμακα φόρου για το 2016 και για τα ενοίκια
• Ακίνητα: Νέες αντικειμενικές τιμές της εφορίας και από 1.1.2017, οι οποίες θα εξισωθούν με τις εμπορικές αξίες. Αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει, για έσοδα τουλάχιστον 2,650 δισ. ευρώ και πάλι. Επιπλέον, πρέπει να «τρέξουν» διασταυρώσεις ανάμεσα στα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου.
• Περιουσιολόγιο.
• Να καλυφθεί η θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
• Προώθηση και διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών.
• Αδήλωτες καταθέσεις: Από τον Νοέμβριο θα έπρεπε να ψηφιστεί πλέγμα μέτρων για τις αδήλωτες καταθέσεις, με νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη.