​Συνάντηση με τον Βάλτερ Μπόργιανς, υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, είχε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υποδέχτηκε τον Μπόργιανς, προκειμένου να υπογραφεί συμφωνία με αντικείμενο την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ τον ευχαρίστησε για την μέχρι σήμερα συμβολή του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση στην πάταξη της φοροδιαφυγής, λέγοντας πως:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες και λίστες, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση της φοροδ��αφυγής και τις αξιοποιεί. Μετά τη λίστα Λαγκάρντ έχουμε τη λίστα Μπόργιανς. Είστε διάσημος στην Ελλάδα», προσθέτοντας όλο νόημα πως «πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους με την προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, αναφέρθηκε στην εμπειρία που απέκτησε η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία όταν κατά την κρίση που τους είχε πλήξει το 2008 και το 2009, και όταν αξιοποιήθηκαν τέτοιες λίστες αποδίδοντας έσοδα στο δημόσιο, σχολιάζοντας πως:

«Καλό θα ήταν να αξιοποιούνται τέτοιες λίστες και όχι μόνο να γίνονται περικοπές δαπανών», όταν άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει πως η ελληνική κυβέρνηση συζητά με τους εταίρους για τα έσοδα που θα ��πορούσαν να προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Να σημειώσουμε ότι η Διακήρυξη Προθέσεων που θα συνυπογράψουν ο κ. Μπόργιανς με την ελληνική κυβέρνηση προβλέπει τη στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών στο πεδίο πάταξης της φοροδιαφυγής, καθώς και την μετεκπαίδευση υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στο γερμανικό κρατίδιο.

Να αναφέρουμε τέλος, πως στα τέλη Νοεμβρίου ο κ. Μπόργιανς παρέδωσε στις ελληνικές αρχές λίστα με περισσότερα από 10.000 δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR