​Ότι θα προστατέψει με νύχια και με δόντια τις συντάξεις κατά την διαπραγμάτευση με τους εταίρους, δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την διάρκεια συνέντευξης του στον Γιώργο Αυτιά, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει την πιθανότητα εμπλοκής, αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί οριζόντιες μειώσεις και δεν κάνει πίσω στο θέμα της Εθνικής σύνταξης.

Ο Υπουργός Εργασίας, τόνισε πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι αδιαπραγμάτευτη στην κατώτατη σύνταξη, τονίζοντας πως η εθνική σύνταξη θα παραμείνει στα 384 ευρώ:

«Θα υπερασπίσουμε αυτό που είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς. Να μην μειωθούν άλλο οι συντάξεις. Δεν αντέχουν 12η μείωση οι σημερινοί συνταξιούχοι!».

Όπως εξήγησε, «την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ (προσοχή δεν είναι η κατώτατη σε αυτήν θα προστεθεί και το αναλογικό κομμάτι) θα την παίρνει κανείς είτε στα 67 του με 15 χρόνια, είτε στα 62 με 40, είτε όσοι βγαίνουν σε μικρότερα όρια ηλικίας όταν είναι όρια. Από εκεί και μετά, εμείς ζητάμε να την παίρνουν με τα πέναλτι της μειωμένης και σε άλλες περιπτώσεις! Τα 15 χρόνια συμπληρωμένα είναι το ελάχιστο όριο. Για αυτούς που δεν έχουν, προβλέπουμε ένα επίδομα, προνοιακό, για τους υπερήλικες ανασφάλιστους. Αυτό θα είναι 360 γιατί δεν μπορεί η εθνική σύνταξη να είναι ίδια με το επίδομα. Όμως επειδή είναι πρόνοια, δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. Με λίγα λόγια στο δικό μας σύστημα που είναι ανταποδοτικό, για να πάρεις σύνταξη πρέπει να έχεις ασφάλιση. Αν δεν έχεις, δεν θ�� σε αφήσουμε να πεθάνεις. Θα σου δώσουμε μια βοήθεια, αλλά μικρότερη από αυτή που θα έχει ο συνταξιούχος».

Παράλληλα, τόνισε και την διαφορά της αντίληψης που έχουν κυβέρνηση και θεσμοί:

«Έχουμε μια διαφορά αντίληψης. Οι εταίροι μας θα ήθελαν η κοινωνική ασφάλιση να μοιάζει με την ιδιωτική. Περίπου ο,τι δίνεις αυτό να παίρνεις. Εμείς θα θέλαμε να έχει έναν κοινωνικό χαρακτήρα, πιο πολύ υπέρ των αδύναμων, να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα».

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΔΗΛΩΣΕ:

«Θέλουμε ενιαίους κανόνες για όλους να πάψουν να υπάρχουν προνομιούχοι ή αποκλεισμένοι. Αλλά θέλουμε μια ειδική φροντίδα, να είμαστε μεροληπτικοί για τους μικρούς και τους αδύναμους, που είναι για χρόνια έξω από την αγορά εργασίας.Άρα τα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπουμε είναι μεγαλύτερα γι΄αυτούς που έχουν χαμηλό μισθό, γι΄αυτούς που έχουν λίγα χρόνια εργασίας πάνω από τα 20. Όχι επειδή δεν θέλουν να δουλέψουν αλλά επειδή δεν ��ρίσκουν δουλειά. Έχουμε επομένως ένα σύστημα που να είναι δίκαιο και μεροληπτικό μόνο υπέρ των φτωχών και των αδύνατων!Ο παλιός νόμος έχει μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης στο 1,5. Για μένα έχει το 2. Εγώ δίνω ένα κίνητρο σε αυτόν που μπορεί να μείνει στη δουλειά, γιατί έχει την επιλογή να μείνει περισσότερο και να πάρει περισσότερη σύνταξη, αλλά προστατεύω και αυτόν που δεν έχει δουλειά. Προσπαθώ να κάνω ταυτόχρονα και τα δυο!»

ΚΟΦΤΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ:

«Δεν θέλουμε να είναι οι μισθωτοί τα αιώνια θύματα του ασφαλιστικού» δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, τονίζοντας πως «Θα βάλουμε κόφτη σε εισφορές και φόρους. Το συζητάμε ήδη με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θέλουμε ο καθένας να δίνει ανάλογα με τις δυνάμεις του και όχι πέρα από τις δυνάμεις του! Να δούμε το άθροισμα ώστε να μην είναι το εξοντωτικό. Να μην δίνει κανείς το 70% του μισθού του!» είπε και πρόσθεσε πως παράλληλα «προσπαθούμε να προστατεύσουμε και τις επικουρικές».

Τέλος, πέταξε και τα καρφιά του στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας πως το διαπραγματευτικό «χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις είναι πως «εμείς δεν τους κοροϊδεύουμε τους εταίρους όπως οι προηγούμενοι που έκαναν ενοποιήσεις ταμείων μαϊμού. Εμείς θέλουμε να εξορθολογίσουμε το σύστημα και να ενοποιήσουμε τους κανόνες. Αυτό τους αρέσει!»

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.