Τις εκτιμήσεις του για το πώς αλλάζει το πολιτικό σκηνικό μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ εξέφρασε ο γνωστός και έγκριτος δημοσιογράφος των FT Πίτερ Σπίγκελ σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ανταποκριτή του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου.

Ερώτηση: Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αναδιατάξει το ελληνικό πολιτικό σκηνικό και πως βλέπουν την όλη διαδικασία οι Βρυξέλλες τώρα;

Σπίγκελ: Υπήρχε η πεποίθηση πως ο κ. Μητσοτάκης λόγω της νεαρής του ηλικίας, της δυναμικότητάς του είναι μεγαλύτερη πρόκληση για τον Τσίπρα μέσα στο κοινοβούλιο. Αυτό κάνει το πολιτικό σύστημα πιο δυνατό. Μπορεί να εκπροσωπήσει μια αξιόλογη αντιπολίτευση. Υπάρχει η πεποίθηση πως έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στην Αθήνα.

Ερώτηση: Έχει δοκιμαστεί, όταν ήταν υπουργός, έτσι δεν είναι;

Σπίγκελ: Προσπάθησε να ξεριζώσει τον κρατισμό, τη διαφθορά μέσα στο σύστημα, οπότε είναι γνωστός εδώ (σ.σ.: στις Βρυξέλλες). Οι άνθρωποι εδώ τον συμπαθούν και τον σέβονται. Είναι γνωστός στους πολιτικούς κύκλους, ένας άνθρωπος που είναι γνωστός στην τρόικα.

Ερώτηση: Πιστεύετε πως το θέμα του Grexit έχει λήξει;

Σπίγκελ: Για να είμαι ειλικρινής η απάντηση σε αυτό δεν εξαρτάται από την Αθήνα αλλά από το Βερολίνο. Αν γυρίσετε πίσω στην περίοδο του Ιουνίου-Ιουλίου, όταν φτάσαμε σχεδόν στο Grexit, ποια είναι η διαφορά τώρα; Η Γερμανία έχει ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στα χέρια της, που είναι η προσφυγική κρίση. Ήμουν στο Βερολίνο πριν τις γιορτές. Βρίσκονται σε απόλυτο πανικό. Μόνο γι’ αυτό συζητούν. Μόνο αυτό τους ενδιαφέρει. Δεν θέλουν μια διαμάχη για την Ελλάδα επειδή η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται ήδη σε σύγκρουση με τη δεξιά πτέρυγα για το θέμα της μετανάστευσης.