Ο προσωρινός έλεγχος του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο λογαριασμός των 5,4 εκατ. δολαρίων στην Ελβετική HSBC που αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ, ανήκει στον δικηγόρο και πρώην σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου και τους γονείς του και του καταλογίζει ως πρόστιμο το ποσό των 3,3 εκατ. ευρώ! Ουσιαστικά δηλαδή οι φορολογικές αρχές δέχονται μέχρι στιγμής πως ο Παπασταύρου είναι πραγματικός δικαιούχος και απέκρυψε και άλλα χρήματα στη δωδεκαετία, και αυτά αφορούν 102 εσωτερικές τραπεζικές κινήσεις λογαριασμών, που δεν πρόλαβε να προσκομίσει στην 5ημερη προθεσμία που του δόθηκε-και αρνήθηκαν μάλιστα να την παρατείνουν. Η οριστική κρίση βέβαια θα εξαχθεί μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, οπότε και συμπληρώνεται ο μήνας από τις 7 Ιανουαρίου. που κατέθεσε το υπόμνημά του, εντός του οποίου, οφείλουν να αποφανθούν ��ι αρχές.

Που στηρίχθηκαν λοιπόν οι φορολογικές αρχές και προχώρησαν στον προσωρινό καταλογισμό;

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Στις 31 Δεκεμβρίου 2015, παραμονή Πρωτοχρονιάς, η πλευρά Παπασταύρου εκλήθη από το ΚΕΦΟΜΕΠ να παραλάβει ένα επιπλέον στοιχείο σε cd. Πρόκειται για μια εγγραφή excel, γυμνή χωρίς καμία ένδειξη προέλευσης ή σφραγίδα, στην οποία ο Παπασταύρου και οι γονείς του εμφανίζονται ως «τελικοί δικαιούχοι» (beneficial Owner) του λογαριασμού της STARBI. Το συγκεκριμένο excel, προέρχεται προφανώς από τα αρχεία που κατέθεσε στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές τον τελευταίο καιρό ο άνθρωπος που υπέκλεψε τη λίστα, Ερβέ Φαλτσιανί. Το ερώτημα που τίθεται από την πλευρά Παπασταύρου είναι πως ��να «αγνώστου προελεύσεως» έγγραφο (αφού δεν παρατίθεται καμία επίσημη εξήγηση για το περί τίνος πρόκειται ή από πού προέρχεται) γίνεται δεκτό ως ισχυρότερο αποδεικτικό μέσο «από την επίσημη λίστα Λαγκάρντ που παραλήφθηκε από το Γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και στην οποία εμφανίζεται ως πληρεξούσιος». Αναφέρει δε πως το έγγραφο έγινε γνωστό στις αρχές μετά τον Σεπτέμβρη του 2015 (κυβέρνηση Συριζα) και πως «η αυθεντικότητα αυτού του αρχείου είναι προφανώς αμφισβητήσιμη, αφού αυτό είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο που οι γαλλικές αρχές παρέδωσαν στις ελληνικές και δεν υπάρχει κανένα χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι είναι αυθεντικό. Πως είναι δυνατόν ένα πρόχειρο excel αγνώστου πατρός και αυτότητας να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ισχυρό τόσο από τα στοιχεία του γαλλικού ΥΠΟΙΚ, όσο και το μετοχολόγιο της STARBI και την αναλυτική κίνηση του λογαριασμού;».

10ΜΗΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Ο φορολογικός έλεγχος του Παπασταύρου διήρκεσε 10 μήνες από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2015. Μάλιστα είχε κληθεί ως ύποπτος για να δώσει εξηγήσεις στον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, για τον οποίο μάλιστα ανέφερε πως λειτούργησε «με ευθύτητα και ισονομία». Τότε (Ιούλιος 15 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) εξεδόθη πόρισμα του ΣΔΟΕ με το οποίο, ο ένας ελεγκτής προτείνει ανεπιφύλακτα να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση καθώς «δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν απόκρυψη εισοδήματος». Όμως η αρχειοθέτηση σκόνταψε στις επιφυ��άξεις που προέβαλλε ο δεύτερος ελεγκτής, ο οποίος ζήτησε περαιτέρω έρευνα για κάποια ερωτήματα. Ο εισαγγελέας αναγκαστικά έστειλε την υπόθεση για εκ νέου έρευνα στο ΚΕΦΟΜΕΠ, όμως ο κ.Παπασταύρου διατυπώνει ερωτήματα. Συγκεκριμένα ο υπάλληλος που εξέφρασε επιφυλάξεις για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης «αποσπάστηκε λίγες βδομάδες αργότερα (Αύγουστος 2015) στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη. Μπορεί να είναι συμπτωματικό, αλλά δημιουργούνται κάποια ερωτήματα», είπε ο κ.Παπασταύρου. Από τότε, το καλοκαίρι του 2015 μέχρι σήμερα η υπόθεση είναι στο ΚΕΦΟΜΕΠ.

ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ

Ο Σταύρος Παπασταύρου βρέθηκε σε αυτή την υπόθεση, όταν αποκαλύφθηκαν στη λίστα Λαγκάρντ, 2 λογαριασμοί στην HSBC την περίοδο 2005-2007:

-Στον πρώτο λογαριασμό (αυτόν με τα τελικά 5,4 εκατομμύρια δολάρια) της εταιρίας STABRI με «πληρεξούσιο»(attorney) τον ίδιο και τους δυο γονείς του. Δικαιούχος εμφανίζεται η εταιρία. Από το μετοχολόγιο της εταιρίας (επισημείωση Χάγης) προκύπτει ότι μοναδικός δικαιούχος της και κάτοχος των μετοχών της είναι ο παιδικός φίλος του Παπασταύρου, Σάμπι Μιωνής .

-Στον δεύτερο λογαριασμό εμφανίζεται ό ίδιος ως δικαιούχος (account holder) και αυτός ανοίχθηκε το 2001, τα χρήματά του επαναπατρίστηκαν το Φεβρουάριο του 2005 με τον νόμο Αλογοσκούφη και τελικά έκλεισε τον Αύγουστο του 2005.

Το βασικό ζήτημα αφορούσε τον πρώτο λογαριασμό, αφού ο δε��τερος ούτως ή άλλως είναι κλειστός και δεν προκύπτει μεταφορά χρημάτων από τον έναν στον άλλο.

Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο κ.Παπασταύρου:

-Ο λογαριασμός δημιουργήθηκε από την εταιρία STABRI της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο Σάμπι Μιωνής. Όπως ο ίδιος αναφέρει τόσο σε κατάθεσή του όσο και σήμερα «λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας δημιουργήθηκε ένα εμπίστευμα (trust) με το οποίο καθιστούσε τον Παπασταύρου και τους γονείς του, με τους οποίους είχε σχέση εμπιστοσύνης ως πληρεξούσιους του λογαριασμού της STABRI , έτσι ώστε αν του συνέβαινε τίποτα να διαθέσουν τα χρήματα σε κάποια προσφιλή του πρόσωπα». Αυτά αποτυπώθηκαν και σε πληρεξούσια που κατατέθηκαν στην δικαιοσύνη και τις φορολογικές αρχές. Όπως αποδεικνύεται από έγγραφα που παρουσίασε, αλλά και από την κίνηση του συγκεκριμένου λογαριασμού οι μοναδικές που κατέθεσαν χρήματα στον λογαριασμό,χωρίς ποτέ να γίνει ανάληψη είναι οι εταιρίες του κ.Μιωνή. Επίσης δεν προκύπτει καμία εντολή κατάθεσης ή ανάληψης από την πλευρά του κ.Παπασταυρου: «��ε παρουσιάζουν δηλαδή σαν έναν πολύ βολικό ιδιοκτήτη που δεν ασχολείται καθόλου με τα λεφτά του», είπε ειρωνικά ο δικηγόρος. Μάλιστα παρουσίασε κι άλλο έγγραφο με το οποίο αποδεικνύει πως το 2011 ανύποπτο χρόνο όλα τα χρήματα του λογαριασμού φεύγουν από την HSBC και πηγαίνουν σε προσωπικό λογαριασμό του Μιωνή σε άλλη τράπεζα. Από τότε ο λογαριασμός έχει κλείσει: «Τότε είχα ξεπεράσει τον κίνδυνο της υγείας μου και δεν χρειαζόμουν άλλο το trust. Μιλάμε για την απόλυτη παράνοια. Είναι τρέλα να προσπαθούν να τον διασύρουν και να του τελειώσουν έτσι τη ζωή. Χωρίς να έχουν στοιχεία και να τα κατασκευάζουν. Είναι σαν αυτό που λένε “μην αφήσεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία”». Αισθάνομαι άσχημα απέναντι σ αυτούς τους ανθρώπους που προσπάθησαν να με βοηθήσουν και τώρα διασύρονται», είπε ο Σάμπι Μιωνής.

Παπασταύρου: Καταγγέλλει θεωρίες συνωμοσίας-προσωπική στοχοποίηση

Πολιτική στοχοποίηση του με «χυδαία υπονοούμενα και ιστορίες συνομωσίας» για την υπόθεση του λογαριασμού των 5,4 εκατ. δολαρίων στην HSBC που αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ, καταγγέλλει λίγο πριν ολοκληρωθεί οριστικά ο φορολογικός έλεγχος ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά την περίοδο 2012-14. Ο δικηγόρος αναφέρει πώς «στοχοποιείται για πολιτικούς λόγους και επιχειρείται η με κάθε τρόπο καταδίκη μου με στοιχεία αγνώστου προέλευσης ή χωρίς καθόλου στοιχεία. Ακόμα και το τεκμήριο αθωότητας τίθεται εν αμφιβολία. Η μόνη ασπίδα μου είναι η… αλήθεια. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι μόνος μου απέναντι σε αυτό, με μόνη ασπίδα την αλήθεια. Σπούδασα στην Ελλάδα και την Αμερική και προσπάθησα το 2012 να βοηθήσω μια προσπάθεια. Βρίσκομαι σε έναν κυκεώνα που απειλεί να με καταστρέψει επαγγελματικά και οικογενειακά. Ασφαλώς και πρέπει να γίνεται έλεγχος σε όλους, αλλά με κανόνες ισονομίας και αλήθειας. Όχι έτσι».

ΣΥΡΙΖΑ: Το πρόστιμο στον Παπασταύρου διαψεύδει τη ΝΔ

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τον καταλογισμό προστίμων ύψους 3,3 εκατ. ευρώ στον κ.Παπασταύρου, αναφέρει ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες «έχουν ως μοναδικό κριτήριο τη φορολογική δικαιοσύνη και όχι την υποταγή σε πολιτικές πιέσεις».

Στην ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο έλεγχος γίνεται με την επίβλεψη της ελληνικής δικαιοσύνης (μέσω των Οικονομικών Εισαγγελέων).

«Το νέο πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ για τον "εκλεκτό" του κ. Σαμαρά ("Μακάρι να 'χαμε στην Ελλάδα δέκα Σταύρους Παπασταύρους!", τόνιζε με στόμφο σε συνεδρίαση της Βουλής τον περασμένο Απρίλιο ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) φαίνεται πως διαψεύδουν πλήρως τη ΝΔ, η οποία τον περασμένο Ιούλιο είχε σπεύσει να υπερασπιστεί τον κ. Παπασταυρου, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωση της για "συκοφαντία που πέφτει στο κενό"» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι η διαχρονική θέση του κόμματος για την πλήρη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους είναι δεδομένη.

«Μέχρι την οριστικοποίηση της απόφασης, επισημαίνουμε πως το καθήκον όλων των κυβερνήσεων είναι η πλήρης και χωρίς διακρίσεις τήρηση των κανόνων δικαίου. Αν το τελικό πόρισμα για τον κ.Παπασταύρου επιβεβαιώσει το προσωρινό, θα είναι μάλλον δύσκολο να διαψευστούν όσοι έκαναν λόγο για άσκηση πολιτικών πιέσεων στη Δικαιοσύνη α��ό την πλευρά των προηγούμενων κυβερνήσεων, προκειμένου να προστατευτούν τα "δικά τους παιδιά"» σημειώνεται στην ανακοίνωση.