​Μετά από την Αυγή που με σημερινό της δημοσίευμα επιτίθεται στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τα δακρυγόνα και τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των συνταξιούχων, σειρά πήρε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στ. Παναγούλης, ο οποίος με ερώτησή του, επέκρινε τη στάση και τους χειρισμούς του υπουργείου.

Ο κ. Παναγούλης στην πρωτολογία του σημείωσε ότι το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ περιφρουρούν αποτελεσματικά όλες τις συγκεντρώσεις τους και δεν έχουν ανάγκη την αστυνομία, τονίζοντας πως «αν ήμουν εγώ υπουργός δε θα έβαζα ποτέ αστυνομικούς σε διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ».

Ο Ν. Τόσκας χαρακτήρισε τη συμπλοκή που σημειώθηκε μεταξύ των συνταξιούχων του ΠΑΜΕ και αστυνομικών έξω από τη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, «συνδυασμό άτυχων χειρισμών από τους άνδρες των ΜΑΤ», ενώ πρόσθεσε ότι «οι συνταξιούχοι έπεσαν πάνω σε άνδρες των ΜΑΤ και κάποιοι… τσαλαπατήθηκαν».

Υποστήριξε ακόμα πως «οι διαδηλώσεις και πορείες του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ γίνονται με όσο το δυνατόν λιγότερη αστυνομική παρουσία και στην συγκεκριμένη πορεία ίσως υπήρξε ένας ατυχής συνδυασμός χειρισμών των στιγμών. Αλλά κανείς δεν μπορεί να κατηγορεί τις αστυνομικές δυνά��εις για υπερβολικές δράσεις καταστολής των ΜΑΤ. Όλος ο κόσμος έχει καταλάβει τον ήπιο τρόπο των κατασταλτικών μέτρων που λαμβάνονται από την ΕΛΑΣ, την αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα που επιδεικνύεται στην πάταξη του κοινού εγκλήματος και τις “κόκκινες” γραμμές που έχουμε βάλλει…».

1484033.jpg

Έδωσε επίσης και μια περιγραφή των όσων συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή λέγοντας πως «όταν η πορεία έφτασε μπροστά από τα "Λουλουδάδικα", ξαφνικά 300 άτομα έπεσαν απάνω στους αστυνομικούς θέλοντας να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας. Εκεί υπήρξε μια ένταση κάποιοι "τσαλαπατήθηκαν"… και οι δυνάμεις Αποκατατάστασης της Τάξης, παρ’ όλο που οι εντολές ήταν να γίνουν απωθήσεις μόνο με χρήση των ασπίδων τους, έκαναν και μια πολύ περιορισμένη χρήση μέσω των "φυσούνων" δακρυγόνων ουσιών. Δεν έγινε καμία μαζική χρήση, όπως γινόντουσαν άλλες εποχές αλλά ήταν μια πολύ περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και να μην δημιουργούνται εντυπώσεις…».

Μετά από αυτά, ο Στ. Παναγούλης πήρε και πάλι το λόγο και σε έντονο ύφος είπε στον υπουργό:

1484032.jpg

«Σήμερα, περίμενα ότι θα ζητούσατε συγγνώμη από αυτούς που, όπως είπατε, τσαλαπατήθηκαν… Το ξύλο είναι το ίδιο. Είτε Δεξιό είναι αυτό, είτε Αριστερό… Μήπως νομίζετε ότι το Αριστερό ξύλο είναι γλυ��ύτερο από της Δεξιάς; Εγώ θα σας πω ότι είναι και χειρότερο… Ως ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να προσέχαμε – και λέω να προσέχαμε γιατί όταν τα έλεγε αυτά ήμουν και εγώ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- καθώς εδώ έχω μια σειρά τοποθετήσεων του κ. Τσίπρα που έλεγε ότι πρέπει να καταργηθούν και τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα στους διαδηλωτές. Αυτά είχαμε υποσχεθεί, λέγαμε ότι από την ημέρα που θα γινόμασταν κυβέρνηση όλα θα ήταν ρόδινα. Ας προσέξει το συγκεκριμένο υπουργείο από εδώ και πέρα, γιατί η φορά των γεγονότων δείχνουν ότι καθημερινά θα πολλαπλασιάζονται οι διαδηλώσεις και εάν τις αντιμετωπίζετε με κατασταλτικά μέτρα μπορεί να έχουμε και κάποιο θύμα και τότε, αλίμονο σε αυτόν που θα είναι στο υπουργείο…».

Έντονη ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ, με τη βουλευτή του κόμματος, Δ. Μανωλάκου να λέει στον κ. Τόσκα:

«Δεν μπορεί να βάζετε εμπόδια στην διαμαρτυρία. Και όταν υπάρχουν εμπόδια, όπως οι κλούβες μπροστά από τα "λουλουδάδικα" την περασμένη Παρασκευή στην διαδήλωση για το ασφαλιστικό, τότε θα υπάρχει και σύγκρουση. Αυτός είναι ο ρόλος του ταξικού κινήματος και αυτό έκαναν και οι συνεπείς ταξικές δυνάμεις».