​Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του ευρώ και της κοινής αγοράς έκρουσε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η κατάργηση της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη Σένγκεν, έχει τεράστιο κόστος και θα αποδομήσει την κοινή αγορά.

Εξήγησε ότι η δημιουργία των hot spots προχωράει στην Ελλάδα, πρέπει να προχωρήσουν οι συμφωνίες επανεισδοχής με τρίτες χώρες και το συμβούλιο πρέπει να υιοθετήσει την λίστα ασφαλών τρίτων χωρών «αντί να κάνει κριτική» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εξήγησε χαρακτηριστικά ότι τον έχει κουράσει η κριτική στην Κομισιόν «που κάνει τα πάντα, ενώ τα κράτη μέλη αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Συμβούλιο. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα αξιοπιστίας. Δεν είναι στάση το να λένε τα κράτη πως δεν θα πάρουν κανέναν πρόσφυγα και να νομίζουν πως βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση».

Ανέφερε επίσης σε έντονο ύφος ότι «το Σένγκεν είναι από τα μεγαλύτερα κατορθώματα της ενωμένης Ευρώπης. Χωρίς ελευθερία μετακίνησης δεν υπάρχει Ευρώπη. Υπάρχει δεσμός μεταξύ του κοινού νομίσματος και της ελευθερίας μετακίνησης στην ΕΕ, όπως και με την κοινή αγορά».

«Το Σένγκεν και η κοινή αγορά είναι άρρηκτα δεμένα και δεν το αναγνωρίζουν πάντα όλοι. Αν κάποιος θέλει να σκοτώσει το Σένγκεν τότε μπορεί να απαλλαγεί και από την κοινή αγορά παρομοίως», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Εξήγησε δε ότι «οι συνοριακοί έλεγχοι για παράδειγμα μεταξύ Σουηδίας και Δανίας κόστισαν ήδη 300 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, όλοι πετάνε το μπαλάκι στον ��λλο. 10 εκατομμύρια άνθρωποι περνάνε τα σύνορα κάθε μέρα. Φανταστείτε ότι στο σύνολο των μεταφορών το ετήσιο κόστος θα φτάσει τα 3 δις ευρώ, αν το Σένγκερν καταρρεύσει. Η καταστροφή στην ανάπτυξη και την οικονομία θα είναι τεράστια. Η κοινή αγορά θα είναι προδιαγεγραμμένη να αποτύχει».

Προέτρεψε δε τις κυβερνήσει πως «πρέπει να μην βλέπουν μόνο τους πρόσφυγες αυτοί που λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις, αλλά να κοιτούν και τη μεγάλη εικόνα».

Ο πρόεδρος ενημέρωσε τον Τύπο πως η Κομισιόν προχωράει με την δημιουργία της κοινής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και πως την άνοιξη θα πρέπει να προταθεί ένα νέο σύστημα νόμιμης μετανάστευσης στην ΕΕ, σε αντικατάσταση της συνθήκης του Δουβλίνου, κατά το οποίο ο μετανάστης δεν θα μπορεί να διαλέξει που θα τοποθετηθεί, αλλά θα έχει δικαιώματα εργασίας.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου