​Τις δύο προϋποθέσεις που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, τονίζει με συνέντευξή της στην «Suddeutsche Zeitung» η Κριστίν Λαγκάρντ, τη στιγμή που κλιμακώνονται οι διαβουλεύσεις για τον ρόλο που θα έχει το Ταμείο στο τρίτο Μνημόνιο.

Λίγες ώρες μετά την δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η Ελλάδα αποδέχεται το ρόλο του Ταμείο στο πρόγραμμα, η κα Λαγκάρντ στέλνει νέο μήνυμα προς την Αθήνα και τους εταίρους, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΔΝΤ θα βοηθήσει μόνο αν η ελληνική πλευρά υλοποιήσει «πραγματικά φιλόδοξα» μέτρα – ειδικά στο ασφαλιστικό –και οι Ευρωπαίοι διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα, Sueddeutsche Zeitung, είπε ότι η απόφαση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα «μπορεί να τραβήξει» μέχρι... το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και η πρόοδος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα αποτελέσουν «παράγοντες-κλειδιά» για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Είναι σαφές ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι το κλειδί που θα αποδείξει ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βελτιώνεται» σημείωσε η κα Λαγκάρντ.

«Ναι, η Αθήνα ξεκίνησε την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το τέλος, κοιτάζουμε από κοντά, παρατηρούμε, κάνουμε τις επισημάνσεις μας» πρόσθεσε.

Σχετικά με το χρέος, είπε ότι θα πρέπει να «αναδιοργανωθεί και να αναδομηθεί», ώστε να είναι «βιώσιμο και να μην βαραίνει την οικονομία», χωρίς να κάνει λόγο για «κούρεμα».

Η κα Λαγκάρντ απέφυγε πάντως να δώσει σαφή απάντηση αναφορικά με το μέγεθος των νέων δανείων που θα μπορούσε να προσφέρει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, εάν οι δύο προϋποθέσεις ικανοποιηθούν. «Έως τώρα δεν έχουμε αποφασίσει για το χρηματοπιστωτικό πλαίσιο περαιτέρω στήριξης», σημείωσε.

Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η κα Λαγκάρντ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με την «Suddeutsche Zeitung» να αναφέρει ότι το ραντεβού θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου.