«Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, όπου εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευτεί γι’ αυτό στους εταίρους της.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «κατέστησαν σαφές πως ο ρόλος του ταμείου στο πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτος και όχι μόνο σε επίπεδο παροχής τεχνογνωσίας, αλλά και σε επίπεδο ενεργής συμμετοχής».
Αναφορικά με την αξιολόγηση, δήλωσε: «Εμείς λέμε ότι αυτή θα μπορούσε να είναι ζήτημα ημερών. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι θα πάρει μήνες. Ωστόσο, μεταξύ μηνών και ημερών υπάρχουν και οι εβδομάδες. Νομίζω ότι αυτό είναι μία καλή εκτίμηση. Έχω την αίσθηση καλής θέλησης από παντού».
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για μη εποικοδομητικό ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (σε συνέντευξή του στους FT πριν από μερικές εβδομάδες), τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «εξέφρασε την αγανάκτησή του, επειδή ορισμένες φορές το ΔΝΤ θέτει τον πήχη για μια επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος πολύ ψηλά».
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις περικοπές στις συντάξεις, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για περικοπές 1,8 δισ. ευρώ αλλά το Μνημόνιο «δεν ορίζει πως πρέπει αυτό να γίνει». Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε εξοικονομήσει 1,1 δισ. ευρώ και το ερώτημα είναι από πού θα προέλθουν τα 700 εκ. ευρώ».
Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως είναι εφικτή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ακόμη και το 2016.