Να δώσει ταχύτατα επιπλέον στοιχεία σε σχέση με τη πρόταση μεταρρύθμισης του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος και να δώσει ιδιαίτερη και αποφασιστική έμφαση στον τερματισμό της πολιτικής επιρροής σε σχέση με τους διορισμούς στελεχών του ελληνικού δημοσίου και ιδιαιτέρως στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, κάλεσε σήμερα την ελληνική κυβέρνηση το Eurogroup.
Παράλληλα, ζήτησε επιπλέον στοιχεία και για τα δημόσια οικονομικά του 2016.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ντάισελμπλουμ, που επεσήμανε τα δύο αυτά σημεία στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, «οι ελληνικές αρχές πρέπει να δώσουν τα επιπλέον στοιχεία για το ασφαλιστικό, ώστε η τρόικα να μπορέσει να κατέβει στην Αθήνα για να ξεκινήσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος».
Σε σχέση με το σημείο της αποπολιτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και των διοικήσεων των τραπεζών ο πρόεδρος του Εurogroup, αφού εξήγησε ότι «οι υπουργοί το ζήτησαν αυτό από τον κ. Τσακαλώτο», σημείωσε ότι «η αποπολιτικοποίηση και η μείωση της πολιτικής επιρροής στου διορισμούς, έχει -ειδικά τώρα- ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς η ΕΕ έχει βάλει ακόμα περισσότερα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες».
Ερωτηθέντες σχετικά, τόσο ό ίδιος, όσο και ο επίτροπος Μοσκοβισί, επεσήμαναν ότι σε σχέση με το ζήτημα του περιορισμού των αδειών εκπομπής τηλεοπτικών σταθμών, θα γίνει εξέταση της κατάστασης από την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης και «ο οδηγός μας σε αυτήν την υπόθεση θα είναι το μνημόνιο».
Ο πρόεδρος του Εurogroup, και ο επίτροπος Μοσκοβισί εξήγησαν ότι έχουν τη δέσμευση της κυβέρνησης για την συμμετοχή του ΔΝΤ, κάτι που κατά τον κ. Ντάισελμπλουμ ο κ. Τσακαλώτος δέχθηκε αμετάκλητα ��ατά την κατ’ ιδίαν συζήτησή του.
Καμπανάκι από Ρέγκλινγκ για τη ρευστότητα
«Είναι επείγον να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση και να ολοκληρωθεί σύντομα επειδή το θέμα της ρευστότητας θα αρχίσει να πιέζει τους επόμενους μήνες, όπου υπάρχουν υποχρεώσεις 4 δισ. το επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, κρούοντας εκ νέου το καμπανάκι του κινδύνου.

Σημείωσε ακόμη ότι 10 δισ. ευρώ είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και «από αυτά, τα 4,6 δισ. ευρώ δεν θα χρειαστούν». Επίσης, ανέφερε ότι τα εναπομείναντα κεφάλαια για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ανέρχονται σε 64,6 δισ. ευρώ και προειδοποίησε ότι η κατάσταση της ρευστότητας μπορεί να γίνει ξαν�� "σφιχτή” στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, γι' αυτό είναι απαραίτητο η πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα να μην καθυστερήσει.
Σε σχέση με το μέγεθος της επόμενης δόσης ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι είχαν υπολογιστεί 5,5 δισ. ευρώ, αλλά αυτό το ποσό θα προσαρμοστεί στις συνθήκες.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου