​«Καμπανάκια» για το προσφυγικό χτύπησε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς. Η κατάσταση χειροτερεύει. Εάν καταρρεύσει η Σένγκεν, τότε θα είναι η αρχή του τέλους του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η Σένγκεν δεν είναι το πρόβλημά μας, είναι το μεγαλύτερό μας επίτευγμα. Τώρα πρέπει να κάνουμε όλοι το καλύτερο δυνατό για να βεβαιωθούμε ότι (η Σένγκεν) θα συνεχίσει να υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ.Αβραμόπουλο, το γεγονός ότι εξακολουθούν να καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά περίπου 3.000 έως 4.000 άνθρωποι δεν είναι ικανοποιητικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συνεργασία των κρατών μελών της ΕΕ στο προσφυγικό είναι... ελλιπής, ενώ χαρακτήρισε προβληματική ως έναν βαθμό και τη συνεργασία της Ευρώπης με την Τουρκία.

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή, διακυβεύεται η ενότητά μας. Όλο και περισσότερα κράτη επανεισάγουν τους συνοριακούς ελέγχους» δήλωσε ο κ.Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η απάντηση πρέπει να είναι μία κοινή ατζέντα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα επίτροπο, ο κανονισμός του Δουβλίνου για τη χορήγηση ασύλου θα πρέπει «να αναθεωρηθεί σε βάθος», ενώ όπως είπε η Κομισιόν θα παρουσιάσει «τον Μάρτιο πρόταση για την αναθεώρησή του».