​Φουλ επίθεση εξαπέλυσε προσωπικά εναν��ίον του νέου προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη για τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Α. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης για τα 30 χρόνια λειτουργίας της.

«Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται ως μέγας μεταρρυθμιστής. Πριν λίγους μήνες στην κυβέρνηση Σαμαρά είχε μια καίρια θέση, το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης. Στη θητεία του υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του κομματικού κράτους. Με μια διάταξη καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων και διόρισε με μη ανοικτές διαδικασίες αυτούς που ο ίδιος επέλεξε», είπε ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε μάλιστα τον πρόεδρο της ΝΔ, ότι υποβάθμισε γενικούς διευθυντές σε απλούς υπαλλήλους «για να αναβαθμίσει δικούς του ανθρώπους» και τόνισε: «Αναφέρομαι σε μια κυβέρνηση που επισήμως είχε υιοθετήσει το σύστημα 4-2-1 για τη νομή της εξουσίας».

Συνεχίζοντας την επιθετική τακτική, ο Α. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως «αυτοί ονόμασαν τις απολύσεις διοικητική μεταρρύθμιση και έβαλαν ένα σύστημα που επέβαλε υποχρεωτικά αρνητική βαθμολογία κατά παράβαση κάθε επιστημονικής λογικής με στόχο αφού δεν μπορούσαν να κάνουν προσλήψεις να μετατρέψουν σε ρουσφέτι την παραμονή».

«Ο καθένας κρίνεται από την πράξη του. Και εμείς θα κριθούμε από τις πράξεις μας, αν έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε πέντε πράγματα στον τόπο. Γι’ αυτό χρειάζονται υπερβάσεις και από εμάς τους ίδιους», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Θα έλεγα ότι είναι τιμή και χαρά, αλλά και ευτυχής συγκυρία, καθώς αυτή η εκδήλωση συμπίπτει με την έναρξη μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, με στόχο να υλοποιήσει μια εξαγγελία, την οποία οι πολίτες αλλά και οι λειτουργοί της Δημόσιας Διοίκησης έχουν ακούσει πολλές φορές να εξαγγέλλεται, αλλά δυστυχώς να μην υλοποιείται: Μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στη δομή, τη διάρθρωση και την αξιοκρατική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και την ανάδειξη των στελεχών της».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπας, χαρακτήρισε τη Δημόσια Διοίκηση το «μεγάλο ασθενή του τόπου» και σημείωσε πως «θα πρέπει συλλογικά να βρούμε τον τρόπο που θα τον θεραπεύσουμε και θα άρουμε τις παθογένειες».

Πρόσθεσε επίσης πως η «αποπολιτικοποίηση» της Δημόσιας Διοίκησης είναι μια λάθος λέξη, καθώς αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι η αποκομματικοποίηση και να σταματήσει το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων.

«Η Δημόσια Διοίκηση πρέπει όμως να είναι πολιτικοποιημένη, με την έννοια ότι πρέπει να έχει όραμα, στόχο, κοινωνικό προσανατολισμό και κοινωνική συνείδηση. Η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες, τα μέλη του κοινωνικού συνόλου, να εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και να προάγει την κοινωνική αλληλεγγύη», είπε ο πρωθυπουργός.