​Την ανάγκη παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επανέλαβε ο Γάλλος επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, εκφράζοντας και την αισιοδοξία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο κ. Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη Suddeutsche Zeitung σημειώνει πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ όπως είπε η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα «κινείται δραστήρια και εποικοδομητικά».

Ο Γάλλος επίτροπος παραδέχθηκε πως η Αθήνα πρέπει να δρομολογήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας αυτή του ασφαλιστικού και επανέλαβε πως μόνο όταν γίνει αυτό θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος προσέγγισης του ζητήματος, διότι πέρα από το ασφαλιστικό, η διευθέτηση του χρέους είναι η βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα», είπε και συνέχισε:

«Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι το κλειδί για την επιτυχή αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων».

Δεν έκρυψε ακόμα την προσωπική του επιθυμία να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τόνισε πως η Κομισιόν σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμούς θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία με το Ταμείο.

«Για πολλές χώρες μέλη η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα, όχι μόνον για τη Γερμανία», είπε.

Όπως σχολιάζει όμως η εφημερίδα «η καγκελάριος Α. Μέρκελ συνέδεσε τη μοίρα της στην ευρωκρίση με τη μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ. Το καλοκαίρι του 2015 κατάφερε να πείσει την κοινοβουλευτική της ομάδα να συναινέσει ��το πακέτο για την Ελλάδα, μόνον επειδή κατέστησε σαφές ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ήταν σε θέση να πείσει μερίδα βουλευτών της CDU/CSU.

Πολλοί βουλευτές της χριστιανικής ένωσης εξακολουθούν να θεωρούν το ΔΝΤ τον θεσμό που ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις στην Αθήνα. Πολλοί στο Βερολίνο βλέπουν στους σκληροπυρηνικούς της Ουάσιγκτον το αντίθετο από την πορεία που ακολουθεί η Κομισιόν. (…) Σε περίπτωση που το ΔΝΤ εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα συνιστούσε κυρίως εσωπολιτικό πρόβλημα για την Μέρκελ. Δεδομένων των υπολοίπων κρίσεων, πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο θέλει να αποφύγει».

Ο κ. Μοσκοβισί στη συνέντευξή του αναφέρεται και στο προσφυγικό, σημειώνοντας πως «το 2015 η Ευρώπη απάντησε με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, αλλά και με εγωισμό».

«Η προσφυγική κρίση δίνει τροφή στους λαϊκιστές. Θα πρέπει όμως να προστατεύσουμε την Ευρώπη από εκείνους οι οποίοι εκμεταλλεύονται την εξαθλίωση για να πετύχουν τους στόχους τους», είπε.