Αισιόδοξος για την Ελλάδα, αλλά και ανήσυχος για την διεθνή κατάσταση δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό Canal+.

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την πρώτη αξιολόγηση και το βήμα αυτό ολοκληρώνεται με την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» επισημαίνει ο πρωθυπουργός, ενώ απαντά στους επικριτές της κυβέρνησης ότι «όσοι επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν προχωράει, είτε το κάνουν εσκεμμένα διότι δεν θέλουν η Ελλάδα να προχωρήσει, είτε δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα».

Για το ασφαλιστικό επίσης, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι πρόκειται μια μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν να αγγίξουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ για την εφαρμογή του προγράμματος αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει ένα μαραθώνιο νομοθετικών παρεμβάσεων, από τον Ιούλιο ως σήμερα.

«Έχει εφαρμόσει, υλοποιήσει και ψηφίσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί τα 4 προηγούμενα χρόνια, με βασικό πρόσημο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» δηλώνει.

Για τη διεθνή κατάσταση ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «πέρα από την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζουμε την προσφυγική κρίση αλλά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας. Βρισκόμαστε μπροστά σε κινδύνους, δημιουργείται γόνιμο έδαφος για να καλλιεργηθεί η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός, αντιλήψεις που θα καταστρέψουν την Ευρώπη». Συμπληρώνει για το ίδιο θέμα ότι «είναι ώρα για πλατιά ενότητα των προοδευτ��κών δυνάμεων της Ευρώπης, για αλλαγή πορείας».

Για το 2016 ο κ. Τσίπρας δηλώνει βέβαιος ότι η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να βγει από την κρίση και τονίζει ότι μετά την επιβολή των capital controls πολλοί ��ίστευαν ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 4%, αλλά έκλεισε με μηδενική ύφεση.

Σχετικά με το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι αφορά όλη την Ευρώπη και επικρίνει τις χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους, ότι κρατούν αντιευρωπαϊκή στάση. «Οι χώρες υποδοχής πρέπει να υποστηριχθούν και ταυτόχρονα, πρέπει να σταματήσει αυτό το δράμα του πνιγμού εκατοντάδων ανθρώπων καθημερινά, στις θάλασσες της Ευρώπης, στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο».