​Αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα ότι είχε πληροφόρηση περί σχεδίων εισβολής στο Νομισματοκοπείο και δημιουργίας ενός άτυπου διπλού νομίσματος.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για «βρώμικες αθλιότητες». «Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος με τις εξωφρενικές αυτές τοποθετήσεις του αναγνωρίζει ότι λειτουργούσε ως "παράκεντρο" και ως αντιδημοκρατική "παραεξουσία" στη βάση ψευδέστατων και σκόπιμων πληροφοριών και με στόχους που δεν έχουν καμιά σχέση με την αρμοδιότητά του» πρόσθεσε.

«Ο Γ.Στουρνάρας αντί να αποκαλύπτει θρασύτατα το σκοτεινό αντιδημοκρατικό του ρόλο στη μνημονιακή μετάλλαξη της κυβέρνησης και τη μνημονιακή πορεία της χώρας και συκοφαντώντας, να εμφανίζεται, τάχα, ως τιμητής, θα έπρεπε να ήταν υπόλογος. Υπόλογος και κατηγορούμενος για πελώρια σκάνδαλα, τα οποία είχαμε καταγγείλει με στοιχεία» υπογράμμισε.

Ο κ.Λαφαζάνης -o οποίος παρεμπιπτόντως είχε στηρίξει την προεκλογική του καμπάνια στο ταξί με προορισμό το Νομισματοκοπείο- ξεκαθάρισε πως «ριφιφί στο Νομισματοκοπείο δεν είχε προτείνει κανένας και κανένας δεν προετοίμαζε εισβολή στον Χολαργό. Το Ριφιφί στο δημόσιο χρήμα το διευκόλυνε με τις πράξεις και τις παραλείψεις του ο Γ. Στουρνάρας σε σκάνδαλα για τα οποία πρέπει να συσταθεί στη Βουλή άμεσα Εξεταστική Επιτροπή, για να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και Αλ. Τσίπρας, που μάλιστα είχε καταθέσει γι’ αυτά και πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του σημερινού διοικητή της ΤτΕ, ενώ σήμερα αναγορεύει τον Γ. Στουρνάρα σε εκλεκτό συνεργάτη του».

Αιχμές από τον πρώην υπουργό Οικονομικών για τις δηλώσεις Στουρνάρα

Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας "τα έβαλε" και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον κ.Στουρνάρα και τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ για το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls .

Ο κ.Βαρουφάκης, μάλιστα, αναφερόμενος στο σχέδιο περί εισβολής στο Νομισματοκοπείο, για το οποίο ο κ.Στουρνάρας είχε πληροφορίες, αναρωτιέται ποιοι ήταν οι «ανόητοι», όπως λέει χαρακτηριστικά, που ετοίμαζαν την εισβολή, αλλά και γιατί ο διοικητής της ΤτΕ δεν ενημέρωσε τότε τον υπουργό Οικονομικών (σ.σ. τον ίδιο τον Γιάνη Βαρουφάκη, εκείνη την περίοδο) και την κ��βέρνηση.

Ο κ.Βαρουφάκης επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί διπλού νομίσματος στην Ελλάδα. «Με αυτή την σκανδαλώδη απόφαση του περασμένου Αυγούστου, η ΤτΕ εγκαινίασε δύο ευρώ: Ένα “ελληνικό” ευρώ που παραμένει εγκλωβισμένο (λόγω capital controls) στις ελληνικές τράπεζες, με το οποίο οι έλληνες απαγορεύεται να αποπληρώνουν χρέη τους εντός της χώρας (ακόμα και στην δική τους τράπεζα). Κι ένα “ξένο” ευρώ, χάρτινο ή σε “συνάλλαγμα”, με μεγαλύτερη αξία λόγω της δυνατότητάς του να αποσβαίνει εγχώρια χρέη» τόνισε ο ίδιος.

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR