Οι εξωφρενικές ασφαλιστικές εισφορές και η υψηλή φορολογία οδηγούν εκτός Ελλάδος ή εκτός επαγγέλματος όλους τους μηχανικούς διαμήνυσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, στις συναντήσεις του τόσο με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Όπως ανέφερε για τις προτάσεις της κυβέρνησης και τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση «η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα αποτύχει, λόγω μειωμένων εσόδων που θα προκύψουν από το μικρότερο αριθμό ασφαλισμένων, παράλληλα με την καταστροφή του μεγαλύτερου επιστημονικού κλάδου της χώρας».
Ο Γιώργος Στασινός μάλιστα τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι νέος σχετικά μηχανικός και γνωρίζει καλά το σημερινό κόστος ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ και την επιβάρυνση που θα φέρουν οι προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι τόσο ο Αλέκος Φλαμπουράρης όσο και άλλα στελέχη της κ��βέρνησης, ευρισκόμενοι μέχρι πρόσφατα στην μεγαλύτερη κατηγορία των «παλαιών ασφαλισμένων» του ΤΣΜΕΔΕ, επίσης καταλαβαίνουν την τεράστια επιβάρυνση που φέρνουν για τους συναδέλφους τους.

Δήλωσε όμως αισιόδοξος ότι ακριβώς λόγω αυτής της γνώσης του πρωθυπουργού αλλά και δεκάδων στελεχών της κυβέρνησης θα πεισθούν να ελαφρύνουν τη συνολική επιβάρυνση των μηχανικών και των επιστημόνων, ειδικά των νέων.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Στασινός, η συνολική επι��άρυνση από τις ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης είναι 38,45% του εισοδήματος, που αν προστεθεί στο 33% φορολογία εισοδήματος τρέχουσας χρήσης και στο 100% προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης, για τα υψηλότερα εισοδήματα, οδηγεί σε συνολική επιβάρυνση… 104,5% του εισοδήματος, χωρίς υπολογισμό τέλους επιτηδεύματος και έκτακτης εισφοράς! Δηλαδή ένας ελεύθερος επαγγελματίας σε αυτήν την περίπτωση θα δίνει το σύνολο του ετήσιου εισοδήματός του στο κράτος και θα χρωστά επιπλέον!

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι για τους νέους μηχανικούς με το ελάχιστο εισόδημα η συνολική επιβάρυνση είναι στο 80,5% του εισοδήματος και καλούνται να ζήσουν με... 114 ευρώ το μήνα, ενώ για έναν νέο μηχανικό ασφαλισμένο κάτω της 5ετίας με μηνιαία έσοδα 2000 ευρώ η συνολική επιβάρυνση είναι 75%του εισοδήματος και του απομένουν 495 ευρώ…

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι το μέγιστο όριο που μπορεί να δικαιολογηθεί και να επιτρέψει στον ασφαλισμένο να ζήσει είναι η συνολική επιβάρυνση για φόρους και εισφορές ως το 50% του εισοδήματος, ειδικά για τους νέους.​​