​Άκαρπη ήταν η συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των φορέων των επιστημόνων (γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών) για το θέμα των εισφορών και την υπέρογκη επιβάρυνση που προβλέπει για συγκεκριμένες ομάδες η πρόταση του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία ή συγκεκριμένες προτάσεις, απλώς έγινε μια γενική κου��έντα με τους περισσότερους να υποστηρίζουν πως θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση όσων είναι νέοι στο επάγγελμα για τα πρώτα χρόνια. Ωστόσο η τελική πρόταση που θα προκύψει, θα πρέπει να συζητηθεί με την τρόικα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δικηγόροι ζήτησαν πάντως το άθροισμα ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων να μην είναι εξοντωτικό.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ.Κατρούγκαλος, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή από εμπειρογνώμονες με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Νίκο Φράγκο και τη συμμετοχή των εκπροσώπων των φορέων, αλλά και εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ.Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να εφαρμοστεί η γενική αρχή της ισο��ομίας στο νέο ασφαλιστικό με την τήρηση δίκαιων και ίσων κανόνων για όλους, ενώ υποστήριξε ότι με βάση την πρότασή του προβλέπονται ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ωστόσο ότι θα υπάρξει επιβάρυνση για τα μεσαία και ανώτερα εισοδήματα. Υποστήριξε δε, ότι στόχος της νέας επιτροπής θα είναι να εφαρμόσει ένα σύστημα ίδιων κανόνων για όλους τους Έλληνες και ειδικά για τους επιστήμονες θα επιδιωχτεί αθροιστικά οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις να μην είναι σε ορισ��ένες περιπτώσεις δημευτικές στο εισόδημα.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει αρχές της επόμενης εβδομάδας με στόχο σε λίγες ημέρες να ολοκληρώσει το έργο της, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να π��αγματοποιηθεί αντίστοιχη συνάντηση και με τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αύριο Πέμπτη, πάντως, εκπρόσωποι των φορέων που θεωρούν ότι η συνάντηση ήταν άκαρπη προχωρούν σε κινητοποιήσεις.