​Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει η «κάθοδος» της τρόικας στην Αθήνα με σκοπό την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, που ενημέρωσε τον Τύπο την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα τεθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, η ολοκλήρωση του ταμείου ιδιωτικ��ποιήσεων, τα πρόσθετα μέτρα που ενδεχομένως χρειάζονται για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2016, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ΔΕΗ και η περαιτέρω επιτήρηση του ανοίγματος αγορών, προϊόντων, επαγγελμάτων και υπηρεσιών.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος χαρακτήρισε το ελληνικό σχέδιο για το ασφαλιστικό «φιλόδοξο», αν και όπως δήλωσε δεν έχει διαβάσει και τις 160 σελίδες. Τόνισε ωστόσο, ότι ενδεχομένως θα χρειαστούν προσθήκες, συμπληρώματα ή και νέα στοιχεία που θα διευκρινιστούν σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές, χωρίς όμως να περιμένει υιοθέτηση αποφάσεων, ούτε αύριο Πέμπτη, ούτε και στο Eurogroup του... Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος επεσήμανε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να τελειώσουν με την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν δεν κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα. Επιπλέον εξήγησε ότι σχεδόν ταυτόχρονα και μέχρι να υπάρξουν πλήρη μακροοικονομικά δεδομένα θα διεξάγονται και άλλες παράλληλες συζητήσεις, όπως αυτή για το χρέος και τη δημιουργία νέου προγράμματος του ΔΝΤ.

Του Θάνου Αθανασίου (Βρυξέλλες)