​Μπορεί να έχουν περάσει μήνες από την εποχή των… κρίσιμων διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και η Σύνοδος των 17 ωρών να θυμίζει εφιάλτη που πέρασε, όμως κάποιοι φαίνεται ότι δεν τα έχουν ξεχάσει όλα αυτά και αφού τα παρακολούθησαν τώρα τα αξιολογούν.

Ανάμεσα σ’ αυτούς και το Χάρβαρντ, που αξιολόγησε τη διαπραγματευτική τακτική του Α. Τσίπρα, ως τη χειρότερη το 2015.

Την αξιολόγηση υπογράφει η Κάθριν Σονκ, συντάκτρια του newsletter περί διαπραγμάτευσης, μια μηνιαία έκδοση με συμβουλές για επαγγελματίες, του «Προγράμματος Διαπραγμάτευσης», της νομικής σχολής του Χάρβαρντ.

«Καθώς πλησίαζε τους Ευρωπαίους δανειστές το καλοκαίρι για ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε ένα μαχητικό τόνο, που δεν εξελίχθηκε καλά. Δυσαρεστημένος από τη συμφωνία που ήταν στο τραπέζι, ο Τσίπρας την έθεσε σε δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Όταν οι Έλληνες την απέρριψαν, η ελληνική οικονομία υποχώρησε ακόμη περισσότερο και ο Τσίπρας με την ομάδα του αναγκάστηκαν να αποδεχθούν ένα ακόμη χειρότερο πακέτο από την Ευρώπη. Το μάθημα; Ένας πιο συμφιλιωτικός τόνος θα σας πάει πιο μακριά από ότι η μικροπολιτική, όταν κάνετε τολμηρά αιτήματα», αναφέρει η Σονκ στην αξιολόγησή της.