​Για αντιμετώπιση της χώρας με όρους… «μπανανίας» κατηγόρησε τη διοίκηση της Eldorado Gold, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

«Θέλουμε την επένδυση στη Χαλκιδική, αλλά με προϋποθέσεις. Εγώ την πρώτη ερώτηση που θα θέσω στον κ. Ράιτ θα είναι αν καταλαβαίνει πως η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, κι όχι το Ελ Ντοράντο ή μπανανία», είπε ο κ. Σκουρλέτης, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κατηγόρησε επίσης την εταιρεία ότι προσπαθεί να κάνει ένα «πολιτικό show» για εντυπωσιασμό, σημειώνοντας ότι «η επιχείρηση δεν έχει καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις, αλλά στέλνει εκβιαστικά τελεσίγραφα στην ελληνική κυβέρνηση, απαιτώντας από τις δημόσιες υπηρεσίες να αυτοαναιρεθούν και να εκδώσουν τις άδειες που έχουν αιτηθεί».

Όπως είπε μάλιστα, από το 2007 η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε φόρους, καθώς εμφανίζεται ζημιογόνα, παρά το γεγονός ότι όλο αυτό τον καιρό εξάγει μεταλλεύματα στην Κίνα, σημειώνοντας με νόημα ότι υπάρχει υποψία για τριγωνικές συναλλαγές.

Επανέλαβε ακόμα πως την περίοδο 2012 – 2014 οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν… «καταχωνιάσει» διάφορα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στην «Ελληνικός Χρυσός», ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνολικής αναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, αν και όπως είπε, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η εταιρεία να προσπαθεί να αποσύρει την επένδυση, λόγω της πτώσης στις τιμές του χρυσού.

Επίσης ο κ. Σκουρλέτης αρνήθηκε πως υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών εξό��υξης, όπως την κατηγορεί η Eldorado Gold και επεσήμανε πως υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν.