​Φανερά ενοχλημένες είναι οι ΗΠΑ από τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που αποδείχθηκε και από το χθεσινό τηλεφώνημα του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου στον Ε. Τσακαλώτο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στην Ουάσιγκτον, Δ. Σουλτογιάννης, το ��ηλεφώνημα αυτό είναι ουσιαστικά μια παρέμβαση της Αμερικής στις προσπάθειες της Αθήνας για απεμπλοκή την Αθήνας από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον δεν βλέπει με καλό μάτι τις απονενοημένες κινήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και της Αθήνας για πρόωρη αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Γι’ αυτό και στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο κ. Λιου ζήτησε από τον Ε. Τσακαλώτο να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, για το οποίο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας».

Η παρέμβαση της Αμερικής μέσω του κ. Λιου έρχεται σε μία πολύ κρίσι��η συγκυρία κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με το μείζον θέμα του ασφαλιστικού, με τον ίδιο να επαναλαμβάνει στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, τη σημασία που έχει η Αθήνα να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε ειδική αναφορά εκ μέρους του κ. Λιου και για το ζήτημα του χρέους. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την πάγια θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των μηνυμάτων που εκπέμπουν κατά καιρούς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ότι δηλαδή μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία σε αντιστοιχία με την ανάγκη οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας να κρατήσουν την υπόσχεσή τους απέναντι στη χώρας μας.