Λιγότερες από πέντε θα είναι οι πανελλαδικής εμβέλειας άδειες, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο τηλεοπτικό σταθμό SBC και στον Βασίλη Ταλαμάγκα.

Ο Υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι το κίνητρο της κυβέρνησης είναι η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών. «Τόσο καιρό λέμε ότι το πρόβλημα είναι το “τρίγωνο της διαπλοκής”. Δεν θέλουμε σχήματα τα οποία είναι μη βιώσιμα, τα οποία στηρίζονται σε τραπεζικό δανεισμό, που δημιουργεί τους αδιαφανείς όρους, που διαμορφώνει τις πιέσεις και προς το πολιτικό σύστημα …» δήλωσε.
Πάντως ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν υπερφορολογηθεί, όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση. «Ναι, έχουν υπερφορολογηθεί. Μάλλον αναφέρεστε το τέλος της διαφήμισης. Όλα μπορούμε να τα συζητήσουμε. Δεν έχουμε κανένα ταμπού, στο πλαίσιο βέβαια των οικονομικών δυνατοτήτων και υποχρεώσεων της χώρας. Αλλά σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι το τηλεοπτικό τοπίο της επόμενης μέρας θα είναι ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο και το λέω με όρους όχι καμπής, αλλά με όρους τομής με το παρελθόν» τόνισε ο κ. Παππάς.

«Ταξική επιλογή» με ακροδεξιά μείγματα ο Μητσοτάκης

Σχολιάζοντας επίσης την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Παππάς, μίλησε για «ταξική επιλογή». «Αν ρωτήσει κ��νείς τον μέσο πολίτη τι θυμάται από τη θητεία του κ. Μητσοτάκη ως υπουργού, θα πάει το μυαλό του στον φανατισμό με τον οποίο υποστήριξε τις απολύσεις. Θα σας έλεγα ότι διαμορφώνεται και μία εσωτερική γεωγραφία υποστήριξής του με ακροδεξιά μείγματα, τα οποία έχουν στο “παλμαρέ” τους διατύπωση θέσεων πάρα πολύ ακραίων και κατά τη γνώμη μας αντικοινωνικών. Και αναφέρομαι στην ακροδεξιά τάση του κ. Βορίδη και του κ. Γεωργιάδη», τόνισε ο Νίκος Παππάς.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κριθεί κατ’ αρχήν από το πώς θα επιλέξει να αφηγηθεί το πρόσφατο παρελθόν της παράταξής του -τη διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά, όπου δεν είμαι βέβαιος ότι έχει πάρα πολλές επιλογές- αλλά και από το τι θα προτείνει για το μέλλον».

Το ασφαλιστικό και η διαπραγμάτευση
Όσον αφορά το ασφαλιστικό κ. Παππάς ανέφερε:

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε βάλει στο τραπέζι μια πρόταση η οποία έχει όλες τις δυνατότητες να διαμορφώσει ευρύτερες συναινέσεις. Θα ήμασταν εμείς οι πρώτοι που θα παραμερίζαμε ή θα βάζαμε σε δεύτερο πλάνο μια κουβέντα για το παρελθόν εάν και από τις άλλες πλευρές υπάρξουν ειλικρινείς προτάσεις και όταν λέω ειλικρινείς εννοώ ειλικρινείς, διότι υπάρχει μια πραγματικότητα δεδομένων και κάποιες προθέσεις και κάποιες πολιτικές προτεραιότητες που βάζει ο καθένας».

Για την πρώτη αξιολόγηση από τους εταίρους και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε:

«Νομίζω ότι είμαστε σε μια φάση όπου ο οποιοσδήποτε εισηγείται ή διαμορφώνει κλίμα καθυστερήσεων θα πρέπει να το τεκμηριώνει. Διότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας και αποτελεσματική θα σας έλεγα ως προς μια άλλη πτυχή, την προστασία των κοινωνικών στρωμάτων που θέλαμε εμείς να προστατέψουμε. Άρα, επανέρχομαι και λέω ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα λόγος για καθυστερήσεις. Και αυτό το είδαμε και από τις πρώτες επαφές του».