​Η εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, πυροδοτεί έντονες διεργασίες πίσω και μπροστά από κλειστές πόρτες στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Μετά από τις νέες εξελίξεις, τα κόμματα του Κέντρου, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ χαράζουν εκ νέου την στρατηγική τους, καθώς η διείσδυση του νέου προέδρου της ΝΔ στο χώρο της Κεντροαριστεράς θεωρείται από όλους δεδομένη.

Ήδη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ,Λ. Γρηγοράκος δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ ότι είναι πιθανόν αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και εν ενεργεία βουλευτές να συμπορευτούν με τον Κ. Μητσοτάκη, αν και χθες η κα Γεννηματά άρχισε να διαμορφώνει την άμυνά της, λέγοντας ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χωρίζονται από άβυσσο.

Στην παρούσα φάση τη μεγαλύτερη πίεση φαίνεται να δέχεται το Ποτάμι. Δεδομένη θεωρείται η στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Αντιγόνη Λυμπεράκη, αλλά και από την πλειοψηφία των στελεχών της Δράσης, όπως η Μιράντα Ξαφά, κ.α οι οποίοι συμφωνούν με όσα πρεσβεύει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ.

Άλλωστε στη συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος τη Δευτέρα, ο Χ. Θεοχάρης φέρεται να τάχθηκε υπέρ της προσέγγισης με τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ αίσθηση προκάλεσε και το συγχαρητήριο sms του Γ. Ψαριανού, με το οποίο ξεκάθαρα του εξέφρασε τη στήριξή του.

Ο Στ. Θεοδωράκης πάλι, επανεξετάζει τη στρατηγική του μετά τα νέα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο το σενάριο της συνεργασίας με τη ΝΔ, όσο και την διαρροής στελεχών, αν και ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αυτόνομης παρουσίας του κόμματός του.

Πιέσεις θα δεχθεί και η Ένωση Κεντρώων, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει «όχι» στο ενδεχόμενο οικουμενικής, που τόσο ένθερμα στηρίζει ο κ. Λεβέντης, βάζοντας, σύμφωνα με πολλούς, σε κίνδυνο ακόμα και τη βιωσιμότητά του. Ήδη άλλωστε αρκετά στελέχη του κόμματος διάκεινται θετικά στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη.

Ενδεικτικό της πόλωσης που πάει να δημιουργηθεί είναι και το πρωτοσέλιδο της Αυγής που βγήκε με τίτλο «Οικουμενική σούπα τέλος: Αριστερά ή Δεξιά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Τσίπρας εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει άνοιγμα στο χώρο της Κεντροαριστεράς και πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να διεξάγουν την επικείμενη σύγκρουση με καθαρά ταξικούς και ιδεολογικούς όρους.