​Σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα ασκεί με δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Focus, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι αν και υποσχέθηκε να βάλει τέλος στο νεποτισμό, τελικά αυτός ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα.

«Για φίλους και συγγενείς», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, στο οποίο τονίζεται πως «η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας είχε υποσχεθεί το τέλος του παλαιού νεποτισμού. Εντούτοις αυτός εξακολουθεί να ανθίζει».

Όπως αναφέρει το περιοδικό, «έναν χρόνο μετά την εκλογή του και ενώ ο Α. Τσίπρας είχε υποσχεθεί το τέλος του νεποτισμού και της διαφθοράς των τελευταίων δεκαετιών, κάνοντας λόγο για ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει γίνει πιο δίκαιη».

«Ένα πράγμα όμως ανθίζει, ο νεποτισμός, η διασφάλιση επικερδών θέσεων για συγγενείς και έμπιστους», σημειώνει το δημοσίευμα.

Μάλιστα όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το Focus αναφέρει ονομαστικά και μια σειρά συγγενών που διορίστηκαν τον τελευταίο χρόνο, ανάμεσά τους ο εξάδελφος του Έλληνα πρωθυπουργού, Γ. Τσίπρας, ο οποίος διορίστηκε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και στα δύο ανίψια της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σ. Αναγνωστοπούλου, που διορίστηκαν το ένα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το άλλο στο υπουργείο Παιδείας.

Επίσης το δημοσίευμα αναφέρεται στους διορισμούς των Γ. Μπενίση, Π. Δούρου και Ι. Καμτσίδου, αλλά και άλλων συγγενών πολιτικών προσώπων.

«Πλεονεκτήματα απολαμβάνουν ��ι ηθικά τόσο άμεμπτοι σύντροφοι και στο προβλεπόμενο πόθεν έσχες των εισοδημάτων τους», συνεχίζει το Focus, αναφέροντας τα παραδείγματα των Γιώργου Σταθάκη και του Αλέκου Φλαμπουράρη και καταλήγει:

«Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν ξέχασε και τους αρωγούς της στον προεκλογικό αγώνα: οι απολυμένες από τους προκατόχους της καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάζονταν μέσα από τις καθημερινές διαδηλώσεις τους ως θύματα μια απάνθρωπης πολιτικής περικοπών. Μετά τις εκλογές επαναπροσλήφθηκαν άμεσα. Πολλές από αυτές έχουν πάρει στο μεταξύ προαγωγή και έχουν γίνει διοικητικοί υπάλληλοι σε δικαστικές υπηρεσίες».